S-a dovedit ca unele din bacteriile care se afla la originea aparitiei cariilor dentare sunt responsabile de o treime din cazurile de accidente vasculare cerebrale severe. Ajungand in vasele sanguine din creier, acestea ‘impiedica organismul in regenerarea’ capilarelor si arterelor sparte, releva un studiu al savantilor niponi, ale carui rezultate sunt date publicitatii in ultimul numar al revistei Nature Communications.
Koichiro Wada, de la Univesitatea din Osaka (Japonia), si colegi ai sai au descoperit in tesuturile creierului unor persoane care au decedat in urma unor hemoragii cerebrale bacteria Streptococcus mutans, care ‘vegeteaza’ in gura si joaca un rol major in aparitia cariilor dentare. Drept urmare, cercetatorii japonezi au presupus ca acest streptococ ar putea impiedica formarea placilor de colesterol, intarziind astfel restabilirea vaselor cu leziuni de la nivelul creierului.
In cadrul studiului lor, expertii biologi au prelevat mai multe tulpini de bacterii responsabile de carii si au contaminat cu acestea o parte dintre soarecii de laborator, carora le-au fost provocate artificial leziuni la nivelul creierului si, respectiv, accidente vasculare. Cateva ore mai tarziu, majoritatea rozatoarelor ‘contaminate cu bacteriile cariilor’ au decedat, in timp de grupul de rozatoare ‘fara carii’ a supravietuit.
In urma acestui studiu, savantii niponi au constatat de asemenea ca cea mai frecvent intalnita bacterie a cariilor, asa-numitul serotip ‘c’ este inofensiv pentru starea de sanatate a creierului, deoarece ei nu au detectat efecte vizibile ale acestuia. In acelasi timp, serotipul ‘k’, mai rar intalnit, dar pe care medicii l-au gasit in tesuturile cerebrale ale defunctilor, amplifica in mod semnificativ efectele hemoragiei.
Oamenii de stiinta au mai constatat ca hemoragia se amplifica din cauza ca Streptococcus mutans era atasat de componentele de proteina ale vaselor sanguine sparte, pe care de obicei se depune colesterolul – asa-numitul ‘plasture biologic’. Placile de colesterol acopera zonele afectate pana cand nu cresc alti pereti noi ale vaselor afectate.
Echipa de cercetatori de la Universitatea din Osaka considera ca acest lucru nu se intampla in cazul contaminarii cu Streptococcus mutans, din care cauza tesuturile cerebrale se umplu cu sange.
Responsabilitatea acestei bacterii a fost dovedita si prin analiza salivei pacientilor care au suferit accidente vasculare cerebrale: in cazul acestora bacteria cu serotipul ‘k’ se intalneste de trei ori mai frecvent decat in cazul persoanelor sanatoase.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), accidentele vasculare cerebrale rapesc viata a circa 5,5 milioane de oameni in fiecare an. Expertii considera ca obezitatea, diabetul, obiceiurile nesanatoase precum fumatul si hipertensiunea arteriala cresc riscul de accidente vasculare cerebrale mai ales in cazul oamenilor cu varsta medie si varstnicilor.
Sursa: Agerpres