Femeile care iau pilule contraceptive prezinta risc dublu de a dezvolta cancer de san, iar acest risc creste in functie de doza de hormoni continuta de tablete, releva un nou studiu citat vineri de The Telegraph. Studiul a comparat un grup de 1.102 femei care au fost diagnosticate cu cancer la san, cu varste cuprinse intre 20 si 49 de ani, cu un grup de femei sanatoase, analizand istoricul contraceptivelor folosite.
Femeile care au luat pilula combinata (care contine estrogen si progesteron, doi hormoni sexuali asemanatori cu cei produsi de organism) in ultimul an au fost cu 50 la suta mai predispuse sa dezvolte cancer, comparativ cu cele care nu au folosit-o niciodata sau incetasera sa o mai ia de mai mult de un an.
Studiul, publicat in revista Cancer Research, a analizat tipul de pilula combinata utilizat si a constatat ca riscul de cancer crestea proportional cu cantitatea de estrogen continuta. Pilulele care contin o doza mare de estrogen cresc de doua ori riscul de a dezvolta cancer la san, fata de alte forme de contraceptive cu niveluri scazute din acest hormon, care nu au crescut deloc riscul de cancer.
Acest studiu a atras reactii din partea altor specialisti in cercetarea cancerului.
Astfel, dr. Elisabeth Beaber, om de stiinta in cadrul Departamentului Stiintelor Sanatatii Publice din Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle a fost de parere ca rezultatele studiului necesita confirmare si trebuie interpretate cu precautie.
„Cancerul la san este rar in randul femeilor tinere si exista numeroase beneficii pentru sanatate asociate cu utilizarea contraceptivelor orale, beneficii care trebuie sa fie luate in considerare. In plus, studii anterioare sugereaza ca riscul crescut asociat cu utilizarea contraceptivelor orale scade dupa oprirea administrarii”, a spus cercetatoarea.
„Nivelurile de estrogen din pilula combinata au scazut in ultimii 30 de ani. Desi cercetatorii afirma ca aceste constatari necesita investigatii suplimentare, suntem un pic mai aproape de a afla daca noile pilule cu doze mai mici de estrogen sunt sau nu asociate cu acelasi risc ca si formulele cu doze mai mari, mai frecvent utilizate in trecut’, a subliniat si dr Caroline Dalton, de la ‘Breakthrough Breast Cancer’ din Marea Britanie.
Potrivit acesteia, este important de retinut ca femeile sub 40 de ani fac rar cancer la san indiferent daca folosesc sau nu pilule contraceptive. In plus, la zece ani dupa incetarea administrarii orice risc crescut va fi disparut, el revenind aproximativ la acelasi nivel cu al femeilor care nu au luat niciodata pilule. Pentru inceperea sau intreruperea administrarii pilulelor contraceptive, femeile trebui sa consulte doctorul, a indemnat ea.
Femeile nu trebuie sa inceteze sa mai ia anticonceptionalele pe baza acestui studiu, sfatuieste si Sarah Williams, de la Cancer Research din Marea Britanie, subliniind ca cercetarea nu a tinut seama de criterii precum varsta, istoricul bolilor de cancer din familie sau daca o femeie a facut recent un screening mamar si nici daca femeile respective luasera anterior anticonceptionale si cat timp. Se stie ca pilulele cresc riscul de cancer in timpul utilizarii lor, dar ele ofera o protectie de durata impotriva cancerului ovarian si uterin la zece ani dupa intreruperea tratamentului. In concluzie, pilulele previn mai multe cazuri de cancer decat cauzeaza, a conchis cercetatoarea.
Sursa: Agerpres