Cei mai vulnerabili copii din Romania traiesc la sate, muncesc in loc sa se joace, ajung greu la scoala, se culca uneori flamanzi si se simt marginalizati – arata studiul “Bunastarea Copilului din Mediul Rural, 2014”, realizat de fundatia World Vision Romania. Acolo exista un grup in crestere de copii foarte vulnerabili – provenind din familii sarace, cu un singur tip de venit, adesea doar alocatia copiilor sau un venit social – care se confrunta cu vulnerabilitati multiple.
Situatia copiilor care locuiesc in satele romanesti continua sa fie alarmanta, iar decalajul fata de cei din mediul urban ramane constant, chiar se adanceste daca avem in vedere indicatori socio-economici precum speranta de viata, calitatea vietii, rata de saracie. Aceasta in conditiile in care copiii din rural reprezinta, conform datelor Institutului National de Statistica la 1 ianuarie 2013, 49,77% din populatia totala de copii a tarii, iar riscul de saracie in rural este de 3 ori mai mare. Saracia implica pentru acesti copii vulnerabilitati multiple – nutritie precara, resurse limitate pentru participarea scolara, acces limitat la servicii, marginalizare, rezultate scolare slabe – care au un impact semnificativ asupra dezvoltarii si evolutiei lor pe tot parcursul vietii.
Astfel in Romania rurala de azi sunt numeroase cazurile de copii care:
– nu primesc hrana suficienta si adecvata – 1 din 8 copii merge uneori sau intotdeauna la culcare flamand, in crestere cu 2% fata de 2012. Procentul celor care se duc intotdeauna la culcare flamanzi s-a dublat la 4% fata de 2012.
– nu au acces la servicii medicale decente – 1 din 5 copii intre 0 si 5 ani nu a fost la medic in ultimul an si aproape jumatate dintre acestia au avut boli respiratorii, aceste fiind principalele afectiuni care cauzeaza moartea copiilor sub 5 ani.
– abandoneaza scoala din motive de saracie si rezultate scolare slabe – 2,3% dintre familii declara ca in ultimul an cel putin un copil din gospodarie a abandonat scoala.
– sunt nevoiti sa munceasca in gospodarie pentru a-si ajuta parintii – 1 din 5 copii munceste inainte sau dupa scoala si 1 din 8 copii absenteaza de la scoala pentru a munci in gospodarie.
– au dificultati in a ajunge la scoala sau gradinita – copiii din mediul rural petrec in medie 35 de minute in drumul spre scoala, iar 1 in 5 copii merge pe jos mai mult de o ora pana la scoala.
– afiseaza comportamente de risc pentru sanatate: 1 din 13 copii cu varste cuprinse intre 12 – 18 ani a fumat cel putin o data, iar 1 din 5 a consumat cel putin o data bauturi alcoolice, dintre care 19% au consumat alcool cel putin o data in ultima saptamana.
– nu-si cunosc drepturile si sufera diverse tipuri de abuzuri – 16% dintre parinti apreciaza ca „uneori e nevoie sa iti bati copiii ca sa ii poti educa bine”, iar 22% dintre parinti considera comunitatea ca fiind nesigura pentru copii.
– arareori participa la deciziile din comunitate – 89% dintre respondenti spun ca deciziile la nivelul comunitatii sunt luate de primar, singur sau impreuna cu consilierii.
Desi studiul arata o imbunatatire a situatiei materiale (a scazut numarul de familii care declara ca se descurca greu sau foarte greu cu venitul pe care il realizeaza – de la 75,8% in 2012 la 66,1% in 2014), precum si o crestere cu peste 8% a numarului de gospodarii care au acces la utilitati fata de 2012, Romania continua sa se situeze printre ultimele tari ale Uniunii Europene si mult sub media europeana in aceste privinte, conform rapoartelor OMS.
Studiul contine un esantion de 2774 de gospodarii, din care 2190 sunt gospodarii unde WVR desfasoara sau a desfasurat in trecut proiecte, iar 584 sunt gospodarii unde Fundatia nu are activitate. Cercetarea acestui raport a fost desfasurata in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014.
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii.
Sursa: Emm