Unul din trei cazuri de Alzheimer la nivel mondial poate fi prevenit, principalii factori de risc pentru aceasta maladie fiind lipsa de activitate fizica, fumatul, depresia si nivelul scazut de educatie, potrivit unei cercetari efectuate de Universitatea Cambridge, publicate in The Lancet Neurology, relateaza BBC.
Studiul anterior, din 2011, estimase ca unul din doua cazuri pot fi prevenite, insa noua cercetare a luat in considerare si interferentele intre factorii de risc, precizeaza sursa citata.
Cercetatorii britanici considera ca varsta continua sa ramana cel mai mare factor de risc.
Echipa de cercetatori a analizat baza de date cu cazuistica in acest domeniu luand in calcul principalii sapte factori de risc care duc la Alzheimer: diabetul, hipertensiunea si obezitatea incepand de la varsta de mijloc, inactivitatea fizica, depresia, fumatul si nivelul scazut de educatie. Ei si-au dat seama ca o treime din cazurile de Alzheimer pot fi asociate cu factorii stilului de viata, care ar putea fi modificati, cum sunt de pilda lipsa de exercitiu fizic si fumatul.
Cercetatorii au examinat daca reducerea actiunii acestor factori de risc ar putea influenta numarul viitoarelor cazuri de Alzheimer, mai scrie BBC.
Ei au descoperit ca, prin reducerea fiecarui factor de risc cu 10%, aproape noua milioane de cazuri ar putea fi prevenite pana in anul 2050.
In Marea Britanie, reducerea cu 10% a factorilor de risc ar putea diminua cu 8,8% numarul cazurilor, aceasta insemnand cu 200.000 de cazuri mai putin pana in anul 2050, au calculat cercetatorii. Estimarile actuale sugereaza ca mai mult de 106 milioane de oameni din intreaga lume vor fi depistati cu maladia Alzheimer pana in 2050, de trei ori mai mult decat in anul 2010.
Profesorul Carol Brayne, de la Institutul de Sanatate Publica de la Universitatea Cambridge, a declarat: „Desi nu exista nici o cale de a trata dementa, am putea fi capabili sa luam masuri pentru reducerea riscului de a dezvolta dementa la varste inaintate”. „stim care sunt multi dintre acesti factori si ca ei sunt adesea legati intre ei”, a spus expertul, precizand ca pur si simplu abandonand inactivitatea fizica, de exemplu, vom putea reduce nivelul obezitatii, hipertensiunea si diabetul si vom putea preveni astfel dezvoltarea dementei la unele persoane.
Dr. Simon Ridley, director de cercetare la organizatia de caritate Alzheimer’s Research UK, a declarat ca exista inca multe de descoperit in legatura cu aceasta boala, precizand ca nu sunt intelese pe deplin mecanismele din spatele modului in care acesti factori pot duce la debutul maladiei.
El a mai spus ca mai mult de 820.000 de britanici sufera de dementa, iar o imbatranire a populatiei va duce la o crestere rapida a numarului celor afectati.
Potrivit studiului, proportia cea mai mare mare de cazuri de Alzheimer din SUA, Marea Britanie si restul Europei poate fi atribuita lipsei de activitate fizica in conditiile in care o treime din populatia adulta din aceste tari sunt inactive fizic.
Lipsa de activitate fizica este de asemenea legata de riscuri crescute pentru alte probleme de sanatate, cum sunt cancerul si bolile cardiovasculare, mai scrie BBC.
Sursa: Agerpres