Faima lui Vincent van Gogh se datoreaza nu numai picturilor sale impresionante, dar si legendarului act prin care si-a taiat singur o ureche. Acum, insa, la 119 ani de la moartea artistului, urechea insangerata se afla in centrul unei noi controverse, dupa ce doi istorici au sugerat ca pictorul nu si-a ciopartit propriul lob, ci a fost atacat de prietenul sau, francezul Paul Gauguin.
Potrivit versiunilor oficiale, pictorul olandez si-a taiat una dintre urechi cu o lama dupa o cearta crunta cu Gauguin, in 1888. Sangerand din abundenta, el s-a deplasat pana la un bordel si a prezentat urechea taiata unei prostituate, pe nume Rachel, inainte de a se intoarce acasa si de a se culca.
Doi istorici ai artei din Germania, care au petrecut 10 ani cercetand documente din arhiva legate de acest incident, sustin insa ca Gauguin este cel care i-a ciuntit urechea lui van Gogh, cu o sabie, in timpul unei dispute. Apoi, cei doi artisti au convenit sa ascunda adevarul si sa prezinte o varianta excentrica.
In ”Urechea lui Van Gogh: Paul Gauguin si pactul tacerii”, carte publicata in Germania, Hans Kaufmann si Rita Wildegans mentioneaza ca versiunile oficiale ale evenimentului, bazate in special pe informatii oferite de Gauguin, sunt inconsistente si ca ambii artisti au oferit indicii cum ca adevarul este mult mai complex.
Prietenia dintre cei doi este legendara. In 1888, van Gogh l-a convins pe Gauguin sa vina la Arles, in sudul Frantei, si sa locuiasca un timp impreuna. Cei doi au petrecut toamna pictand, pana cand lucrurile s-au inrautatit. Chiar inainte de Craciun, van Gogh, cuprins de o boala metabolica, a devenit agresiv si s-a deprimat cumplit cand Gauguin l-a informat ca va pleca definitiv.
”Langa bordel, la aproximativ 300 de metri de Casa Galbena, cei doi s-au intalnit pentru ultima oara. Vincent l-a atacat, iar Gauguin s-a aparat in incercarea de a scapa de „nebun”. Si-a scos sabia si a facut cateva miscari in directia lui Vincent, care s-a trezit cu urechea taiata. Nu se stie daca a fost un accident sau o intentie”, a declarat Kaufmann.
Chiar daca custozii muzeului Van Gogh din Amsterdam imbratiseaza teoria automutilarii, istoricul german sustine ca Van Gogh a oferit indicii care infirma acest lucru, intr-o scrisoare adresata fratelui sau Theo. ”Din fericire, Gauguin nu poarta la el arme de foc sau alte arme de razboi periculoase”, scria pictorul olandez, ceea ce in oponia cercetatorilor sugereaza ca a avut noroc.
Sursa: Agerpres