Consumul moderat de vin este asociat cu reducerea riscului de a suferi de depresie. Riscul scade cu 32% daca se consuma intre doua si sapte pahare de vin pe saptamana, altfel spus – cel mult un pahar pe zi, relateaza passionsante.be.
Cercetatori de la Universitatea din Navarra (nordul Spaniei) au observat circa zece ani un grup de aproximativ 5.000 de femei si barbati, fara simptome depresive sau probleme legate de alcool. Au fost stranse periodic informatii despre frecventa cu care consumau bauturi alcoolice, puse apoi in relatie cu diagnosticul de depresie.
Rezultatele au aratat efectul protector al vinului, cu conditia sa fie consumat moderat. Explicatia ar consta atat in actiunea neuro-protectoare a unor compusi din vin, dar si in aspecte legate de modul de viata (alimentatie, activitate fizica) al consumatorilor prudenti.
Pentru ca lucrurile sa fie clare, passionsante.be mentioneaza ca asocierea intre depresie si abuzul de alcool, atat intr-un sens cat si in celalalt, este o realitate deja bine stabilita.
Sursa: Agerpres