Virusurile Ebola si Marburg fac parte dintr-o foarte veche familie de virusuri si au avut un stramos comun din care s-au desprins in urma cu 16 pana la 23 de milioane de ani, conform unui studiu realizat la Universitatea Buffalo, informeaza sciencedaily.com.
Noul studiu rescrie istoria familiei de filovirusuri din care face parte Ebola si virusul Marburg, un virus cu un potential letal similar.
Organismele filovirale au existat probabil inca din Miocen, epoca care incepe acum 23,03 milioane de ani si se incheie acum aproximativ 5,33 milioane de ani. In aceasta perioada este foarte probabil ca liniile evolutive care au dus la aparitia virusurilor Ebola si Marburg sa se fi desprins din stramosul comun al celor doua virusuri.
In prealabil oamenii de stiinta considerau ca aceasta familie de filovirusuri ar fi mult mai moderna, aparand in urma cu aproximativ 10.000 de ani. Noul studiu impinge vechimea acestor virusuri pana in perioada in care au aparut primele maimute antropoide.
„Filovirusurile sunt mult mai vechi decat am crezut. Aceste organisme interactioneaza cu organismul mamiferelor de mai multe milioane de ani”, sustine coordonatorul acestui studiu, Dr. Derek Taylor, biolog la Universitatea Buffalo.
Analiza comparativa a evolutiei virusurilor Ebola si Marburg poate oferi noi informatii care vor fi folosite atat in obtinerea de vaccinuri cat si pentru a identifica eventuali noi agenti patogeni din aceeasi familie virala.
Acest studiu nu si-a propus sa identifice varsta tulpinilor moderne ale virusului Ebola. In schimb, el indica faptul ca virusurile Ebola si Marburg se afla la capatul unor linii evolutive stravechi si ca aceste virusuri au avut un stramos comun in urma cu 16 pana la 23 de milioane de ani.
Autorii studiului au anuntat identificarea unor gene fosile similare celor din filovirusuri la diferite rozatoare. O astfel de gena fosila, denumita VP35, apare in acelasi loc din genomul a patru specii de rozatoare diferite, doua specii de hamster si doua de soareci de camp.
Acest lucru presupune infectarea cu un filovirus produsa in timpul Miocenului sau mai devreme, inainte de diversificarea acestor specii de rozatoare dintr-un stramos comun.
„Probabilitatea ca o gena virala sa se insereze in aceeasi pozitie genomica la patru specii diferite de rozatoare, in perioade diferite, este foarte mica”, explica Dr. Taylor. „Cel mai probabil, acest corp viral a fost prezent in organismul stramosului comun al acestor rozatoare”, a adaugat el.
Materialul genetic continut de gena fosila VP35 este mai apropiat de virusul Ebola decat de Marburg, ceea ce indica faptul ca aceste doua virusuri se despartisera deja din stramosul lor comun in Miocen.
Virusul Ebola in gazda umana a fost descoperit in 1976 iar oamenii de stiinta cunosc foarte putine date din istoria acestui virus. Aceeasi lipsa de date se aplica si in cazul virusului Marburg, ce a fost descoperit la oameni in 1967. Virusul Marburg a provocat moartea unui asistent medical din Uganda in cursul acestei luni.
Intelegerea mecanismului evolutiv al acestor virusuri poate contribui la prevenirea si tratarea imbolnavirilor, fiind esentiala pentru obtinerea unui vaccin comun impotriva celor doua virusuri.
Sursa: Agerpres