Presedintele american Barack Obama si adversarul sau republican Mitt Romney par sa sufere, in randul opiniei publice, consecintele publicitatii negative la care recurg echipele lor din mai, potrivit unui nou sondaj dat publicitatii marti seara.
Potrivit ultimului sondaj de opinie NBC/Wall Street Journal (WSJ), 43 la suta dintre alegatori au o opinie personala negativa (dintre care 32 la suta extrem de negativa) despre liderul democrat in exercitiu, in timp ce Romney, fost guvernator de Massachusetts, este vazut defavorabil de 40 la suta dintre alegatori (24 la suta au o opinie extrem de negativa despre el).
Potrivit specialistului in sondaje republican Bill McInturff, citat de Wall Street Journal, astfel de scoruri negative sunt „fara precedent in epoca moderna„. Cotidianul arata ca Obama si Romney au „bombardat alegatorii cu un volum fara precedent de campanii prin care se ataca” reciproc.
In momentul in care scaderea ratei somajului lipseste, sondajul imprumuta si o nota de angoasa a alegatorilor americani fata de viitorul tarii lor: 60 la suta, o crestere cu doua puncte in raport cu luna mai, apreciaza ca Statele Unite sunt „pe calea cea proasta”, doar 32 la suta afirmand ca merg „in directia buna”.
Potrivit sondajului, doar 36 la suta dintre americanii intervievati au incredere in Obama pentru a ameliora economia, in timp ce 43 la suta il prefera pe Romney in acest domeniu. Dar presedintele in exercitiu se plaseaza mai bine decat adversarul sau in privinta politicii externe, a sanatatii, a dosarului afgan, a impozitelor si imigratiei.
Sondajul ii confera, de asemenea, un avantaj lui Obama in fata lui Romney daca alegerile din 6 noiembrie ar avea loc astazi: 49 la suta dintre alegatorii intervievati ar vota pentru a-i oferi un al doilea mandat presedintelui democrat in exercitiu, iar 43 la suta pentru a-l inlocui cu candidatul republican.
Aceasta diferenta este inca la limita avand in vedere marja de eroare de plus sau minus trei puncte, la fel cum era si in mai, cand Obama era creditat cu 47 la suta din voturi fata de 43 la suta adversarul sau, potrivit NBC/WSJ.
Din mai, cand Romney si-a asigurat statutul de candidat al partidului conservator la alegerile prezidentiale, echipa sa si cea a lui Obama au rivalizat in campanii publicitare televizate pe un ton negativ.
Una dintre cele mai recente, a democratilor, il acuza pe Romney ca a condus firme care si-au transferat afacerile in strainatate si ca detine conturi in paradisuri fiscale. Pe fundal se aude republicanul intonand – fals – cantecul patriotic „America the beautiful”.
La randul sau, M. Romney a atacat, intr-o serie de spoturi de campanie si pe teren, afirmatiile lui Obama cu privire la firme, apreciind ca acestea tradeaza o conceptie economica „straina de experienta americana”.
Obama a ripostat, acuzandu-l pe Romney ca a deformat in mod intentionat declaratiile sale, editandu-le pentru a le scoate din context.
Sursa: Mediafax