Statele Unite îndeamnă Serbia să retragă trupele de la granița cu Kosovo, aceasta reprezentând pentru sârbi o „consolidare militară de amploare” la frontieră, relatează BBC.
În ultimele luni, tensiunile au crescut între comunitatea minoritară sârbă și cea majoritară albaneză din Kosovo.
Ca răspuns la „situația actuală”, Regatul Unit a declarat că trimite trupe pentru a se alătura forțelor de menținere a păcii ale NATO.
Alianța militară a declarat că este pregătită să își mărească forțele în urma unei confruntări la o mănăstire din nordul țării, duminica trecută, în care au murit patru persoane.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a descris, vineri, „marea desfășurare militară” de tancuri sofisticate și artilerie ca fiind „o evoluție foarte destabilizatoare”.
„Este îngrijorător. Nu pare a fi doar o gașcă de băieți care s-au adunat pentru a face acest lucru”, a declarat Kirby.
„Cerem Serbiei să retragă aceste forțe de la graniță”, a mai spus el.
Kirby a declarat că acumularea de trupe a avut loc în ultima săptămână, dar scopul său nu era încă prea clar. El a adăugat că secretarul de stat american Antony Blinken i-a telefonat președintelui sârb Aleksandar Vucic pentru a îndemna la „dezescaladarea imediată și la revenirea la dialog”.
De asemenea, Kirby a declarat că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a vorbit cu prim-ministrul kosovar, Albin Kurti.
Vucic nu a negat în mod direct că a avut loc o consolidare recentă a trupelor, dar a respins afirmațiile potrivit cărora forțele țării sale ar fi în stare de alertă.
„Am negat neadevărurile în care se vorbește despre cel mai înalt nivel de pregătire de luptă a forțelor noastre, pentru că pur și simplu nu am semnat acest lucru și nu este corect”, a declarat Vucic.
„Nu avem nici măcar jumătate din trupele pe care le aveam acum două sau trei luni”.
Tensiunile dintre cele două țări au escaladat din nou duminică după ce un polițist kosovar și trei bărbați înarmați de etnie sârbă au murit în timpul asediului unei mănăstiri ortodoxe sârbe din satul Banjska.
Guvernul din Kosovo a acuzat guvernul Serbiei că a susținut incidentul.
Vineri, Milan Radoicic, vicepreședinte al Serb List, principalul partid politic sârb din Kosovo, a demisionat după ce a recunoscut că a organizat grupul armat. Cu toate acestea, el a negat că ar fi primit vreun ajutor din partea Belgradului.
Confruntarea mortală a marcat una dintre cele mai grave escaladări din Kosovo din ultimii ani și urmează luni de tensiuni tot mai mari între cele două părți.
După destrămarea Iugoslaviei în anii ’90, Kosovo – o provincie a fostei țări – și-a dorit independența. Serbia a răspuns cu o represiune brutală împotriva etnicilor albanezi.
Kosovo și-a declarat independența în 2008, dar Serbia – împreună cu aliații cheie ai Belgradului, China și Rusia – nu o recunoaște.