Barack Obama isi va repeta astazi, 21 ianuarie, in fata a sute de mii de persoane, juramantul de a “proteja si apara” Constitutia SUA, la o zi dupa ce si-a asumat in mod oficial functia de presedinte in cadrul unei ceremonii private desfasurate la Casa Alba, relateaza Associated Press.
Ziua de festivitati, parade si baluri va marca inceputul celui de-al doilea mandat de patru ani al lui Obama ca primul presedinte de culoare al Statelor Unite. Politicianul, care a ajuns de la organizator comunitar si profesor de drept constitutional la varful puterii, va depune din nou juramantul luni in fata multimii si este de asteptat sa urmeze traditia de a merge pe jos, macar o parte din drum, pana la Casa Alba, in uralele sustinatorilor.
La ceremonia scurta de duminica de la Casa Alba, Obama, inconjurat de familie, a depus juramantul in mod oficial, cu mana stanga pe Biblia familiei sotiei sale, Michell, care a tinut aceasta carte sfanta.
Ceremonia in cadru restrans s-a desfasurat conform legii, care stipuleaza ca presedintii sa fie investiti la data de 20 ianuarie. Pentru ca aceasta data a cazut anul acesta intr-o duminica, ceremonia publica a fost stabilita pentru luni, care coincide cu aniversarea zilei de nastere a luptatorului pentru drepturile civile Martin Luther King.
Evenimentele de luni vor fi probabil mai putin spectaculoase ca acum patru ani, atunci cand cele 1,8 milioane de persoane care s-au adunat in centrul Washingtonului stiau ca participa la un moment istoric. Obama este acum mai in varsta, mai grizonant si mai inradacinat in politica deasupra careia incercase sa se ridice atunci, comenteaza AP. Oficialii se asteapta luni la o participare intre 500.000 si 700.000 de persoane.
La inceperea celui de-al doilea mandat, americanii il percep pe Obama drept un lider puternic, care nu renunta la convingerile sale si care poate sa-si duca la capat obiectivele, potrivit unui sondaj al Pew Research Center for the People & the Press. Rata de aprobare a presedintelui este, conform acestui sondaj, de 52%, printre cele mai mari de la inceputul primului sau mandat. Popularitatea, ajunsa acum la 59%, a crescut de la 50% in timpul campaniei de anul trecut impotriva republicanului Mitt Romney.
Atunci cand petrecerea se va sfarsi, presedintele se va intoarce la treaba, confruntat cu o natiune care este, probabil, mai divizata ca oricand, de la Razboiul Civil de acum 150 de ani, care a suprimat rebeliunea statelor sudice si a pus capat sclaviei, scrie Associated Press.
In contextul istoriei rasiale zbuciumate a Statelor Unite, alegerea lui Barack Obama in 2008 ca primul presedinte american de culoare este considerat de multi un punct de cotitura. In primul sau discurs inaugural, el a jurat sa calmeze tensiunile dintre cele doua mari partide americane, insa acum, dupa patru ani, natiunea este si mai divizata.
Desi Obama si-a castigat in mod convingator inca patru ani la Casa Alba, festivitatile de acum sunt mai moderate, asa cum se intampla de cele mai multe ori in cazul presedintilor aflati la un al doilea mandat. A condus tara prin multe provocari in primii sai patru ani: incheierea razboiului din Irak, inceperea retragerii trupelor americane din Afganistan, salvarea economiei aflate in colaps si castigarea sprijinului pentru o reforma de proportii in domeniul sanatatii. Raman insa probleme majore, iar succesul sau in rezolvarea acestora ii va defini locul pe care il va ocupa in istorie, comenteaza agentia de presa.
Democratii lui Obama si republicanii din opozitie, care domina Camera Reprezentantilor, se afla intr-un razboi politic in privinta controlului armelor si a administrarii finantelor tarii. De asemenea, Obama va trebui sa decida daca va lansa sau nu un atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene, un lucru pe care nu pare dispus sa il faca, insistand ca mai este timp pentru diplomatie, in pofida presiunilor israeliene de a decide actiuni militare cat mai curand.
Presedintele Barack Obama se va confrunta, in plus, cu razboiul civil din Siria, cu tensiunile israeliano-palestiniene, cu racirea relatiilor cu Rusia, dar si cu o serie de dispute maritime in Asia.
Sursa: Agerpres