Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a publicat, vineri, pe adresa web subiecte2008.edu.ro, variantele finale ale subiectelor pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat din acest an – la Categorii de itemi pentru probele scrise 2008. De asemenea, pe site a fost postata erata pentru subiectele asupra carora s-a intervenit si lista profesorilor care au contribuit la realizarea subiectelor. Ministerul educatiei a primit peste 700 de sugestii si observatii pe marginea acestora, cele mai multe pentru limba engleza, limba germana, informatica si economie.
Subiectele au fost supuse dezbaterii publice in perioada 1-31 martie. Cele mai multe sugestii au vizat subiectele la limba engleza (200), limba germana, informatica si economie (60 pentru fiecare in parte), limbi materne (45), matematica – programele M1, M2, M3, M4 (38), educatie antreprenoriala (37), discipline teologice (35), psihologie (34) si limba si literatura romana (32). S-a intervenit punctual asupra subiectelor pentru 72 de discipline, rata medie de interventie asupra celor 43.500 de subiecte pentru cele 145 de discipline la care se poate sustine examenul de bacalaureat fiind de patru la suta, potrivit documentului.
Modificarile au vizat, in principal, simplificarea continutului unor cerinte ale subiectelor pentru facilitarea rezolvarii sarcinilor de lucru, reformularea unor parti de subiecte pentru diminuarea si echilibrarea gradului de dificultate si corectarea erorilor de tehnoredactare.
Cele mai multe interventii au fost pentru subiectele de la matematica – programa M1, M2, M3, M4 (22%), urmate de cele la limba engleza, limba germana, limbi materne, chimie, biologie si informatica (5%), economie (4%), psihologie si educatie antreprenoriala (2%), limba si literatura romana, istorie si limba franceza (1%).
Pentru fiecare disciplina au fost elaborate cate 300 de subiecte, impartite in cate 100 pentru fiecare dintre cele trei categorii (subiectul I, subiectul II si subiectul III). Potrivit regulamentului, varianta finala a unei probe scrise la examenul de bacalaureat se va stabili prin tragere la sorti a trei numere, de la 1 la 100. Aceste cifre corespond numarului de ordine pentru fiecare categorie de subiecte postate pe site si care, impreuna, vor alcatui varianta finala de subiecte.
Fiecarui subiect ii corespund 30 de puncte, iar la cele 90 de puncte cat insumeaza cele trei subiecte din varianta finala pentru fiecare proba scrisa se adauga 10 puncte din oficiu, astfel incat punctajul total va fi de 100 de puncte. Prima sesiune a examenului de bacalaureat din anul 2008 este programata intre 23 iunie si 9 iulie, iar a doua, intre 18 august si 1 septembrie.
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult