17 fermieri din Maramures, inscrisi in procedura de conversie de la agricultura conventionala la cea ecologica, au primit subventiile anuale, cuprinse intre 850 euro si 2.300 euro. 12 dintre acestia sunt legumicultori, iar cinci sunt apicultori. Cea mai mare suma, 2.300 euro, a primit-o un legumicultor din Ulmeni care are culturi pe o suprafata de peste cinci hectare. Acest sprijin financiar de stat se acorda, incepand de anul trecut, pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole, prin trecerea exploatatiilor si fermelor de la sistemul conventional la cel ecologic.
In Maramures, 12 legumicultori si cinci apicultori au primit sprijinul financiar anual pentru trecerea productiei de la cea conventionala la cea ecologica.
„S-a acordat sprijinul pentru produse ecologice in conversie. Au fost 17 cereri aprovbate, 12 fiind pe vegetal si cinci pe apicultură – in Maramures n-au fost cereri pentru zootehnie. Pe vegetal, cea mai mare suma acordata a fost de 2.300 de euro, pentru Hustio SRL din Ulmeni, cu suprafata in conversie intre 5 si 20 de hectare. Ceilalti 11 legumicultori au avut suprafete de pana la 5 hectare si au primit 1.500 de euro”, a declarat Florin Urs, director APIA Maramures.
Din cei cinci apicultori maramureseni care se afla in procedura de conversie, doi, din Valenii Somcutei si Seini, au peste 150 de familii de albine si au primit un sprijin financiar de 950 de euro, iar trei au pana la 50 de familii de albine, in acest caz prima anuala fiind de 750 de euro.
Acest sprijin financiar urmareste stimularea activitatii exploatatiilor inregistrate in sistemul de agricultura ecologica, aflate in perioada de conversie, prin acordarea de plati anuale suplimentare. Beneficiarii ajutorului sunt producatorii agricoli care se afla sub contract cu un organism de inspectie si certificare aprobat in Romania.
Sprijinul finanicar se acorda anual operatorilor din productia vegetala (plante anuale, perene, pasuni si fanete) care detin exploatatii cu o suprafata mai mare de 0,3 hectare – de exemplu, un operator care cultiva intre 0,3 si 5 hectare va primi 1.500 euro pe exploatatie.
De asemenea, sprijinul se acorda crescatorilor de animale (pasari, bovine, ovine, caprine), in functie de dimensiunea exploatatiei (numarul de animale) – un crescator care detine intre 21 si 100 ovine sau caprine in conversie, va primi 1.500 euro, iar cel care detine peste 100 capete va primi 3.500 euro.
Si apicultorii sunt beneficiari ai acestui sprijin. Detinatorii a pana la 50 de familii de albine aflate in conversie, vor primi 750 euro, iar cei care detin peste 100 familii de albine vor primi 950 euro. Conform legii, inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea ,,produs ecologic”, respectiva exploatatie trebuie sa parcurga o perioada de conversie.
Durata perioadei de conversie este de doi ani pentru culturile de camp anuale; trei ani pentru culturile perene si plantatii; doi ani pentru pajisti si culturi furajere; un an pentru vite pentru carne; 6 luni pentru rumegatoare mici si porci; 12 saptamani pentru animale de lapte; 10 saptamani pentru pasari pentru productia de oua sau carne (cumparate la varsta de trei zile); un an pentru albine (daca familia a fost cumparata din stupine conventionale).
In timpul procesului de conversie, produsele pot fi etichetate ca “produse de agricultura ecologica in curs de conversie”.
Sursa: Catalin Vischi