Fermierii pot sa isi depuna cererile de plata pentru subventia la motorina. Doar 69 de fermieri din judet, din 140 de solicitanti, au primit acordul prealabil si sunt asteptati sa depuna la APIA Maramures cererile de plata pentru motorina subventionata.
Toti fermierii care au obtinut acordul prealabil pentru subventia la motorina utilizata in agricultura pot sa-si depuna cererile de plata. Pana acum, au fost depuse 11 cereri de plata din cele 69 de cereri avizate, iar prima transa va fi acordata la trei saptamani de la depunerea cererii, 40% din valoarea motorinei fiind subventionata.
“Cererea trebuie sa contina si documentele de proprietate, de folosinta, sau de arenda, prin care solicitantii sa dovedeasca ca folosesc acel teren. In functie de cantitatile de motorina pe hectar, care au fost stabilite printr-un act normativ, solicitantilor li se va calcula cantitatea de motorina care poate fi subventionata”, a declarat directorul APIA Maramures, Florin Urs.
Beneficiarii trebuie sa fie persoane fizice autorizate, societati comerciale, agricole sau asociatii si sa aiba personalitate juridica. Sprijinul financiar este acordat diferentiat, in functie de culturile agricole sau categoriile de animale crecute de fermierii solicitanti ai subventiei.
Doar 69 din cei 140 de aplicanti au primit aviz prealabil pentru a primi motorina subventionata. Acestia pot depune cereri de plata pentru motorina pe care au cumparat-o, insotite de factura primita de la furnizori. Fermierii vor primi subventia de 1,16 lei/litru motorina la trei saptamani de la depunerea cererii.
“Cei care achizitioneaza motorina in perioada mai-iunie, vor putea primi subventia dupa trei saptamani de la depunerea cererii de plata. Pentru culturi in arabil, fermierii vor primi in jur de 80 litri/hectar, pentru pomi, mai mult. Iar pentru animale, se acorda in functie de specie – de exemplu, pentru unitate de vita mare se acorda 36 litri/hectar”, a explicat directorul APIA Maramures.
Motorina poate fi achizitionata din luna mai si pana la sfarsitul acestui an, forma de sprijin fiind acordata pe o durata de trei ani, pana in 2013. Fermierii pot depune cererile de plata la Centru Judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pana in 31 iulie 2010.
Sursa: Adina Timis