Vezi VIDEO
Mii de fermieri maramureseni au fost obligati sa returneze banii primiti din subventiile din agricultura. Oficialii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) au aratat ca au de recuperat 13 milioane de euro, dupa ce au descoperit probleme la declararea suprafetelor agricole pentru care s-a acordat sprijin financiar.
Din 2007, de cand a inceput acordarea subventiilor pentru suprafetele agricole si pana acum, in jur de 8.000 de fermieri maramureseni din totalul celor 40.000 inregistrati la nivelul judetului au fost gasiti in ilegalitate. Acestora li s-a pus in vedere ca trebuie sa dea inapoi sumele pe care le-au primit ca ajutor financiar.
“In decursul celor 6 ani, din 2007 pana acum cand s-au primit subventii pe suprafata, o parte din fermieri au primit sume de bani care la controale ulterioare din anii urmatori s-au constatat ca au incalcat anumite reguli. Fie si-au declarat mai mult decat suprafata pe care o au, fie au amplasat gresit parcela pe terenurile altor agricultori si acest lucru au facut-o nu dintr-o greseala, ci pur si simplu pentru ca suprafata respectiva arata mai bine, fie ca o parte din terenurile respective nu si le-au intretinut corespunzator”, a declarat directorul APIA Maramures, Florin Urs.
Banii pe care cei de la APIA trebuie sa ii recupereze nu sunt deloc de neglijat, fiind in cuantum de 13 milioane de euro. Totusi, reprezentantii APIA sustin ca raportat la valoarea totala a ajutoarelor financiare acordate pana in prezent, suma nu este atat de insemnata, reprezentand doar 2 % din cele aproape 300 de milioane de euro platite.
Au fost si agricultori care au ajuns sa fie trimisi in judecata, dupa ce in cazul lor s-au descoperit abateri grave. “Noi recuperam suma, consideram ca pur si simplu omul sau fermierul a facut o greseala fara sa aiba o intentie de fraudare. In cazurile in care e evident ca fermierul are intentie sau a repetat greseala de mai multe ori, noi atentionam organele abilitate pentru o cercetare penala sau sunt reclamatii care ajung la diverse organisme cu rol de cercetare penala si sunt si fermieri trimisi in judecata”, a mai spus Florin Urs.
Oficialii APIA au mai atentionat fermierii sa dea dovada de responsabilitate in momentul in care declara suprafetele agricole pentru care solicita subventii, pentru ca frecvent se fac controale incrucisate, astfel incat la un moment dat ajung sa fie verificati si se descopera neregulile.
Sursa: Camelia Tocaci