Proprietarii care vand sau arendeaza, de anul viitor, terenuri agricole pentru comasare vor primi, cinci ani, echivalentul a 120% din plata pe suprafata, Guvernul urmand insa sa redacteze si o „lista neagra” a proprietarilor, inclusiv parohii, care nu se vor incadra in categoria „fermierului activ”.
Lista neagra, pentru care nu vor mai fi acordate plati pe suprafata, va fi notificata Comisiei Europene si va include persoane fizice sau juridice care gestioneaza banci, cooperative de credit, institutii financiar-nebancare, societati de asigurare, burse de marfuri, servicii de transport rutier, firme de constructii, societati de exploatare forestiera sau institutii precum Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a aratat ca aceste prevederi vor face parte din optiunile pe care Romania le va transmite Comisiei Europene pana la 1 august cu privire la aplicarea platilor directe incepand din 2015 pana in 2020.
Constantin a prezentat, miercuri, 23 iulie, in Guvern noua dintre optiunile care vor transmise la Bruxelles.
Astfel, Romania va activa incepand cu anul viitor optiunea de a transfera de la Pilonul I Plati Directe catre Pilonul II Dezvoltare Rurala suma de 112 milioane de euro pentru anii 2015, 2016 si 2017, cu scopul stimularii comasarii terenurilor agricole.
Fermierii care vor renunta la activitatea agricola, fie prin vanzare, fie prin arendarea terenurilor, in scopul comasarii acestora, vor avea posibilitatea ca, pe langa plata pe care o incaseaza de la agentul comercial, sa primeasca de la Agentia de Plati, pentru o perioada de cinci ani, o suma reprezentand 120% din plata care li s-ar fi cuvenit pe suprafata.
Incepand cu anul viitor vor fi luate si alte masuri de stimulare a comasarii terenurilor. Va fi acordat astfel un ajutor suplimentar de 45 de euro pentru fermierii cu terenuri in suprafata cuprinsa intre 5-30 de hectare, pentru cei cu terenuri cuprinse intre 1-5 hectare sprijinul fiind de doar 5 euro suplimentar.
Si tinerii in varsta de pana in 40 de ani care lucreaza in agricultura vor avea posibilitatea sa primeasca, incepand cu anul viitor, un sprijin suplimentar pentru o suprafata cuprinsa intre 25-60 hectare, cu 25% mai mare decat ceilalti fermieri care sunt mai in varsta de 40 de ani.
Constantin a precizat, totodata, ca, pentru a proteja „adevaratii fermieri” din Romania, va fi introdusa o definitie a fermierului activ, insotita de o lista neagra a persoanele fizice sau juridice care nu vor mai primi platile pe suprafata. Lista neagra va fi notificata de asemenea la Comisia Europeana si ca va fi valabila tot de anul viitor.
Conform ministrului, „lista neagra” va include persoanele fizice sau juridice care gestioneaza banci, cooperative de credit, institutii financiar-nebancare, societati de asigurare, burse de marfuri, servicii de transport rutier, firme de constructii, societati de exploatare forestiera sau institutii precum Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.
„Chiar si parohiile sunt pe lista neagra, dar aici se pot incasa in continuare subventii, platile pe suprafata, daca – este o prevedere a regulamentului european – cel putin o treime din veniturile pe care le are parohia respectiva sunt reprezentate de platile directe”, a precizat Constantin.
Consiliile locale si persoanele fizice sau juridice care gestioneaza aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apa, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport, terenuri destinate activitatilor de recreere nu vor mai putea primi plati pe suprafata, de anul viitor. Printre optiunile pe care Romania le va notifica CE se numara si masura pentru tinerii fermieri.
Romania va opta totodata sa aplice schema pentru micii fermieri, prin care in jur de 800.000 de fermieri cu terenuri intre 1-5 hectare nu vor mai fi supusi unor controale administrative numeroase, simplificandu-se procedura pentru acordarea platilor directe.
Ministerul Agriculturii a mai decis ca intre 13,4% si 15% din platile directe alocate anual pentru Romania sa fie distribuit sub forma de „sprijin cuplat”, fiind selectate o serie de culturi din productia vegetala, dar si anumite categorii din zootehnie care, pe langa platile directe si ajutoarele de stat acordate, vor beneficia de astfel de plati cuplate.
Astfel, in cadrul productiei vegetale s-a optat pentru culturile de soia, cartof de primavara, tomatele si castravetii destinati procesarii, legumele de sera sau de solarii. In cazul productiei de soia, sprijinul va atinge anul viitor o suma de circa 325 euro/ hectar si va ajunge in 2020 la 376 euro/ hectar.
Un sprijin cuplat va fi introdus de anul viitor si pentru fermele cu vaci pentru lapte, in cazul carora va fi eliminata cota de lapte la nivel european.
Potrivit ministrului, sprijinul cuplat pentru aceste sector va fi anul viitor de circa 250 euro/cap de animal si va ajunge in 2020 la 325 euro/cap de animal, in plus fata de ajutorul national.
Ajutorul va fi acordat pentru ferme cu vaci pentru lapte de minimum 10 capete si maximum 250 capete. Un ajutor asemanator va fi acordat la ovine pentru minimum 150 capete si maximum 1.000 capete.
Sursa: Mediafax