Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a alocat, in cursul anului trecut, 4.920.000 de lei pentru proteze ori mijloace si dispozitive de deplasare, iar in primul trimestru al acestui an au fost cheltuiti in acest scop 492.000 de lei. Astfel, peste 1.000 de maramureseni au beneficiat, in 2009, de aceste mijloace de deplasare.
Cele mai multe dintre protezele solicitate de maramureseni sunt ortezele, dispozitive externe care se aplica la nivelul unui segment al corpului pentru prevenirea sau corectarea disfunctionalitatii acelei zone. In cursul anului trecut, 353 de maramureseni au avut nevoie de astfel de dispozitive, in valoare de 166.296 lei. De solutia vascoelastica, folosita special pentru tratarea durerilor cauzate de osteoartroza, au beneficiat 224 de maramureseni, iar medicamentul a costat in total 186.118 lei.
Cele mai solicitate sunt apoi aparatele auditive, 179 de astfel de aparate fiind distribuite in cursul anului trecut, acestea costand 164.521 de lei. De asemenea, alte 95 de persoane au solicitat diferite mijloace si dispozitive de deplasare in valoare de 63.335 lei si 83 de persoane au cerut lentile intraoculare.
80 de persoane au avut nevoie de incaltaminte ortopedica, in timp ce alte 66, de proteze pentru membrele inferioare si superioare.
Astfel, 1.087 de persoane au beneficiat de diferite proteze sau orteze in cursul anului trecut, suma total alocata de catre CAS acestui segment fiind de 4.920.000 de lei.
„De precizat ca CAS Maramures emite Decizia de procurare a protezelor cu care asiguratul se prezinta la una dintre firmele care este in relatie contractuala cu CAS, lista fiind pusa la dispozitia asiguratilor in vederea consultarii la ghiseul care gestioneaza aceasta activitate.Eventualele reclamatii in ceea ce priveste functionarea aparatului nu apartin CAS Maramures. In acest caz , persoanele in cauza se vor adresa firmei de la care s-a achizitionat aparatul respectiv”, a precizat Claudia Ganea, purtatorul de cuvant al CAS Maramures.
Pentru intocmirea dosarului medical in scopul obtinerii unui dispozitiv medical, este nevoie de o cerere tip, copie buletin de identitate, copie carnet asigurat (albastru), cupon de pensie sau adeverinta de la locul de munca sau copie certificat de persoana cu handicap, dupa caz.
Recomandarea medicala este obligatoriu specificata pe biletul de trimitere tipizat, eliberat de un medic specialist din judetul Maramures. Pe biletul de trimitere trebuie mentionata denumirea dispozitivului medical, asa cum apare in Nomenclatorul CAS, iar pentru aparatul auditiv este necesara audiograma si audiometrie vocala. De asemenea, pentru cristalin este obligatorie biometria.
Pentru copii, actele necesare pentru intocmirea dosarului sunt: cerere tip, copie duapa certificatul de nastere sau buletinul copilului, copie dupa buletinul parintelui care depune cererea pentru copil, copie carnet asigurat (albastru) al copilului, adeverinta de la scoala, copie certificat de persoana cu handicap, dupa caz, recomandarea medicala, obligatorie pe bilet de trimitere tipizat cu CNP. Pe biletul de trimitere trebuie specificata denumirea dispozitivului medical asa cum apare in Nomenclatorul CAS. De asemenea, pentru aparat auditiv e necesara audiograma vocala si tonala, iar pentru cristalin, biometria.
Sursa: Angela Sabau