Handbalul romanesc are o generatie formidabila la nivelul sportivelor nascute in anii 1996-1997. Nationala feminină de handbal Under 18 a Romaniei a devenit campioana mondiala, duminica, invingand cu 32-21 (15-7) Germania, in finala de la Ohrid.
Dupa locul 4 ocupat in urmă cu doi ani, in Muntenegru, fetele noastre urca acum pe cea mai inalta treapta a podiumului, devenind in premiera campioane mondiale la aceasta categorie de varsta. Echipa a fost pregatita de antrenorii Aurelian Rosca si Gavril Cosma.
Romania a avut un debut de meci ceva mai poticnit, irosind primele doua atacuri, insa si-a revenit dupa numai cateva minute, a preluat conducerea si n-a mai cedat-o pana la final.
Portarul Madalina Ion a aratat o forma de zile mari, „inchizand” buturile nationalei noastre, in timp ce atacurile au inceput sa fie fructificate. Diferenta a crescut constant, la pauza scorul fiind 15-7.
Partea secunda a debutat cu un usor forcing al nemtoaicelor, sportivele noastre fiind puse in usoara dificultate, dar si-au revenit rapid si si-au pedepsit adversarele.
Diferenta s-a marit pe parcusul reprizei secunde, Romania terminand finala cu un avantaj de 11 goluri si cu o serie de reusite extrem de spectaculoase, aplaudate la scena deschisa de public.
Ca si in celelalte meciuri, interul stanga Bianca Bazaliu a fost numarul unu din echipa noastra. A inscris în finala 10 goluri, si are în total 76 de golurii inscrise in cele 9 meciuri de la acest turneu final.
Pentru Romania au mai înscris: Cristina Laszlo – 5, Lorena Ostase – 5, Daniela Corban – 3, Alexandra Carasoll, Alina Ilie, Iulia Andrei, Dana Abed-Kader – câte 2 şi Sonia Vasiliu – 1.
Bianca Bazaliu, de la LPS Slatina, a fost vedeta acestor Campionate Mondiale, ea fiind golgetera competitiei.
De remarcat ca Romania nu a mai castigat un titlu mondial, la un sport de echipa, din anul 1999.
Romania a avut un parcurs exceptional la Campionatele Mondiale de Handbal pentru junioare, intrecand Muntenegru in semifinale (28-25), Olanda in sferturi (36-22) si Croatia in optimi (28-22).
De asemenea, in faza grupelor Romania a obtinut patru victorii, cu Argentina (34–20), Uzbekistan (42-22), Macedonia (37–23) şi Germania (27–25) si a remizat cu Danemarca (30-30).
Sursa: Emm