Fondatorul Alibaba, cel mai bogat chinez, ocupa in prezent locul 36 in topul Forbes al miliardarilor lumii, dupa ce compania sa de e-commerce a intrat cu o suma record pe bursa de la New York, dar chinezul Jack Ma a inceput ca un profesor de engleza cu un salariu infim. In anii ’90 Ma a aplicat, printre altele, pentru un loc de munca la un restaurant KFC, dar a fost refuzat.
In timpul unei calatorii in Seattle in 1995, Jack Ma a stat la familia unui prieten si astfel a cunoscut ceea ce toata lumea numea „World Wide Web”. A cautat atunci cuvantul „bere” online si a vazut ca niciun rezultat nu era din China. La intoarcerea in tara a hotarat sa schimbe acest lucru – mai intai cu un website denumit „China Pages” si mai tarziu cu Alibaba.
Ma nu era un elev extrem de bun. Nu se pricepea la matematica si a picat de doua ori examenul de admitere la universitatea pe care mai tarziu avea sa o descrie drept cea mai proasta din orasul natal, relateaza Mashable. Totusi, a dezvoltat o pasiune pentru limba engleza de la o varsta frageda si o practica mergand pe bicicleta timp de 40 de minute spre un hotel unde putea conversa cu straini. A fost intr-un final acceptat la o universitate unde a studiat ca sa devina profesor de engleza.
„Salariul meu era intre 100 si 120 renminbi, adica 12-15 dolari pe luna”, spunea Ma pentru revista Inc in 2008. „Mereu am visat ca dupa ce terminam cei cinci ani sa intru intr-o afacere – un hotel sau orice altceva. Voiam doar sa produc ceva”.
Cu 15 ani in urma, Ma a strans un grup de prieteni in apartamentul sau cu o singura camera si a pus bazele pentru Alibaba, un serviciu care avea sa ajute micile afaceri din China sa foloseasca internetul pentru a se conecta la pietele din toata lumea. Alibaba este acum cel mai mare serviciu de e-commerce din China, o tara cu mai mult de 600 de milioane de utilizatori de internet.
Intr-un interviu recent, Ma a citat personajul interpretat de Tom Hanks drept un model, fiind de parere ca triumflul lui Gump in fata greutatilor l-a inspirat de zeci de ori.
„Eroul meu este Forrest Gump – chiar imi place! Am vazut filmul de zece ori. De fiecare data cand ma frustreaza ceva ma uit la film„, a spus el.
„De cand lucram la China Pages spuneam intruna ca rivalii nostri nu sunt website-uri interne, ci internationale”, spunea Ma in 1999, in prezentarea originala a companiei Alibaba catre angajatii sai. „Competitorii nostri nu sunt in China, ci in Silicon Valley din America… Trebuie sa preluam spiritul muncitor din Silicon Valley”.
Ca sa indeplineasca aceasta viziune, Ma a vandut Alibaba drept companie globala si nu s-a sfiit niciodata sa infrunte competitori mai cunoscuti si cu mai multe fonduri. „Daca cei de la eBay sunt rechinii din ocean, noi suntem crocodilii din raul Yangtze”, a spus Jack Ma cand a blocat expansiunea gigantului american in compania chineza.
Desi a pus bazele uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, Jack Ma nu este un expert in tehnologie, dupa cum recunoaste chiar el. „Am fost pregatit sa devin un profesor de liceu. Nu stiu nimic despre tehnologie”, a declarat el intr-un interviu. „Singurul fel in care stiu sa folosesc computerul e ca sa trimit si sa primesc mailuri si sa navighez pe internet”.
Potrivit unui profil aparut in Businessweek in 2012, „Ma nu este foarte interesat de tehnologie: Nu petrece foarte mult timp online si depinde de un coleg care il ajuta sa descarce seriale din SUA pe tableta. Se ocupa, in schimb, de poker, medicina traditionala si alte feluri de a petrece timpul liber”.
Parintii lui au fost interpreti profesionisti de pingtan, o forma traditionala de povesti muzicale in China. Ma a mostenit din atractia pentru cantatul in public.
A renuntat la functia de CEO Alibaba anul trecut ca sa se concentreze pe cauze de mediu si de educatie, desi se implica in continuare in mod activ in companie, ca director executiv si unul dintre cei mai importanti actionari. Ma e in mod special interesat de combaterea fenomenului de poluare din China, despre care spune ca a dus la moartea multor tineri pe care ii cunostea.
„In China, din cauza problemelor de siguranta privind apa, aerul si mancarea, ne vom confrunta cu multe probleme de sanatate in 10 sau 20 de ani, cum ar fi o rata mai mare de cazuri de cancer. Astfel ca aceasta este o zona in care imi voi investi banii si timpul”, a declarat Ma pentru Financial Times.
Sursa: Mediafax