Rosetta va ajunge la destinatie la 6 august si se va afla la o distanta de doar 100 de kilomtri de cometa careia va incerca sa-i descifreze secretele. Miza este de a intelege mai bine evolutia sistemului solar, de la geneza acestuia. Niciun vehicul spatial, inainte de Rosetta, nu s-a mai inscris pe orbita unei comete.
La 100 de kilometri, „faza de apropiere s-a terminat”, a declarat AFP, Sylvain Lodiot, responsabil al operatiunilor de zbor din cadrul Agentiei Spatiale Europene (ESA). Inainte de setarea sondei spatiale pe modul „hibernare”, in iunie 2011, intrucat aceasta nu dispunea de lumina suficienta pentru alimentarea cu energie, oamenii de stiinta de la ESA au programat „trezirea” interna a Rosettei, in ianuarie 2014.
Cu ajutorul sondei Rosetta, ESA isi propune sa descifreze evolutia sistemului solar, de la geneza acestuia, prin intermediul analizarii cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, pe care o va intalni in cursul saptamanii, pentru a calatori pe orbita acestei, pana la sfarsitul anului 2015.
„Vom fi foarte ocupati in lunile urmatoare, in vederea pregatirii sondei si a instrumentelor sale, pentru provocarile operationale pe care le presupune studierea prelungita si in profunzime a unei comete despre care, pentru moment, nu stim decat foarte putin”, a precizat responsabilul cu operatiunile misiunii.
Aceasta misiune de „arheologie spatiala” si-a luat numele de la Rosetta (un fragment dintr-o stela egipteana), piatra care l-a inspirat pe Champollion sa descifreze hieroglifele egiptene, la inceputul secolului al XIX-lea.
Sursa: Agerpres