Vezi VIDEO
Mihai Florian, un baimarean in varsta de doar 29 de ani, a atins succesul, insa nu in tara lui, ci la mii de kilometri departare de casa. A urmat cursurile Colegiului National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, iar mai apoi a ajuns la Universitatea Politehnica din Bucuresti. A vrut sa obtina mai mult si a decis sa mearga la masterat tocmai in Statele Unite ale Americii, la California Institute of Technology (Caltech). Acolo s-a perfectionat in tehnologia informatica de ultima ora, iar acum urmeaza un doctorat in domeniu si, in acelasi timp, face cercetari in cadrul unui laborator al NASA, „Jet Propulsion Laboratory”.
Fostul elev al Colegiului National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare s-a intors recent in tara, pentru a participa la aniversarea a 50 de ani de la infiintarea liceului. Alaturi de fosti colegi si profesori, Mihai a rememorat perioada in care era elev, marturisind ca a avut parte atat de clipe grele, cat si de momente fericite.
„Dupa atata vreme, ramai cu amintirile bune. Mi-a placut, tin minte ca era mult de invatat la majoritatea materiilor, dar a fost frumos. Mie mi-au placut concursurile scolare, am participat si la fizica, si la matematica, si la informatica, dar la fizica am ajuns la nationala de mai multe ori. Pe asta m-am orientat mai mult si cu asta am ramas. Colegii mi-au ramas prieteni, cu multi dintre ei ne vedem des, de fiecare data cand vin in Baia Mare”, a povestit Mihai Florian.
Diriginta baimareanului, Gabriela Maries, isi aduce aminte cu drag de fostul sau elev. „A fost un privilegiu pentru mine sa am un astfel de elev. Se intampla destul de des la noi la liceu sa avem copii deosebiti, insa Mihai a fost un elev aparte: foarte serios, foarte studios, petrecea foarte multe ore de munca individuala, de un bun simt aparte”, a marturisit directorul adjunct al Colegiului National „Vasile Lucaciu”, Gabriela Maries.
Chiar daca pregatirea pentru olimpiade era solicitanta si ii ocupa foarte mult timp, participarile la competitiile nationale si internationale i-au adus lui Mihai si multi prieteni. Ulterior, a ales sa urmeze cursurile Politehnicii din Bucuresti, iar olimpicii cu care se duela la competitiile scolare i-au devenit colegi.
Ideea de a studia in strainatate i-a venit in anul 4 de facultate, cand mai multi colegi de-ai sai s-au gandit sa urmeze masteratul in Statele Unite ale Americii. „S-a intamplat ca prin anul 4 de facultate – eu am terminat pe vremea cand se faceau 5 ani – si atunci ne-a venit ideea la mai multi colegi sa facem master in strainatate, in SUA. Am aplicat la mai multe universitati, iar dintre ele mi-a placut mai mult asta din California. In ultimul an de facultate am mai colaborat cu ei un pic, cred ca de aceea am si ales sa merg acolo, pentru ca am lucrat la proiectul meu de diploma cu niste doctoranzi de acolo”, a rememorat baimareanul.
Primele saptamani au fost mai dificile cu acomodarea, insa Mihai povesteste ca facultatea se preocupa de integrarea studentilor internationali, prin organizarea unor activitati in care sa se cunoasca cu ceilalti. A ramas sa faca doctoratul la aceeasi universitate, iar acum dezvolta programe informatice care sunt utilizate in cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA, dar si in industria auto sau in cea medicala.
„Din anul II de masterat am inceput sa lucrez cu un profesor care el insusi lucreaza la Jet Propulsion Laboratory. In general ma ocup de verificarea programelor software, in particular trebuie sa demonstrez ca ele sunt corecte. E ideea de a avea un software care functioneaza corect, care stii ca nu are probleme, in care pana la un anumit nivel ai eliminat erorile. E important nu doar pentru Jet Propulsion Laboratory, ci si in industria auto sau in industria medicala, la aparatele care controleaza pacientii”, a explicat Mihai Florian.
In ceea ce priveste planurile sale de viitor, Mihai Florian isi doreste sa se intoarca in Europa, insa marturiseste ca sunt putine sanse sa revina in tara natala, pentru ca aici nu se face cercetare in acest domeniu. Cu toate astea, daca unele companii mari, precum Intel sau Microsoft ar dezvolta centre de cercetare in Romania, baimareanul spune ca s-ar intoarce cu certitudine acasa.
Sursa: Gabriela Kuhajda