Companiile Coca-Cola si PepsiCo isi modifica retetele de fabricatie ale bauturilor lor, reducand nivelul unui colorant chimic caramel pentru a se conforma legislatiei statului american California, relateaza vineri BBC News. In caz contrar, companiile ar fi fost obligate sa inscrie pe etichete un avertisment privind potentialul cancerigen al acestor bauturi.
Noile retete contin mai putin 4-metil-imidazol 4-MEI, un colorant care da culoarea caramel a bauturilor si care a fost inclus de statul California pe lista substantelor carcinogene.
Potrivit unei organizatii de protectie a consumatorilor, substanta cancerigena se formeaza atunci cand se utilizeaza amoniac si/sau sulfiti impreuna cu 4-MEI, pentru ca bauturile sa capete o culoare bruna.
„Desi credem ca nu exista, pentru sanatatea publica, niciun risc care sa justifice o asemenea modificare, le-am cerut furnizorilor nostri de caramel sa ia aceasta masura pentru ca produsele noastre sa nu fie supuse obligatiei unui avertisment nefondat stiintific„, a declarat Diana Garza-Ciarlante, reprezentata a companiei Coca-Cola, pentru agentia Associated Press.
Un studiu a descoperit o legatura intre colorantul in cauza si cancerul la rozatoare, insa, potrivit Asociatiei americane a producatorilor de bauturi, nu exista nicio dovada ca el prezinta un risc pentru sanatatea oamenilor.
Administratia americana pentru alimente si medicamente (FDA) afirma ca o persoana ar trebui sa bea 1.000 de doze de Coca-Cola sau de Pepsi pentru a fi expusa aceluiasi nivel de 4-MEI administrat animalelor de laborator.
Sursa: Agerpres