Vineri, 15 decembrie, la Cavnic are loc Parada brondoșilor, obicei păstrat din generație în generație.
“Cavnicul în splendoarea zilei de iarnă și a brondoșilor care sunt unici și deosebit de frumoși, însoțiţi de tinerele purtătoare de tradiție vă invită vineri, 15.12.2023 ora 10:00 pe toți cetățenii orașului și ai județului Maramureș, să veniți să-i vedeți dar și să vă alăturați lor dacă aveți costume de brondoși sau haine tradiționale de Maramureș.
Parada va pleca de la Casa de cultură la ora 10:00 spre primărie urmând să treacă pe la toate instituțiile publice din oraș”, este invitaţia primarului din Cavnic.
Un obicei mai puțin obișnuit și unic în Maramureș, dar și în țară, este acela al brondoşilor. În preajma sărbătorilor, aceștia pot fi văzuți pe străzile Cavnicului îmbrăcați în costume tradiționale albe și “împodobiți” cu măști făcute din piele de oaie, ornate cu ciucuri roșii, panglici și “dinți” din boabe de fasole. O limba roșie lungă ce atârnă pe mască are rolul de a speria privitorii, iar peste piept, brondoşii poartă un soi de ham, pe care sunt legate mai multe clopote. Gălăgia pe care o fac atunci când se plimbă pe străzi le face cunoscută prezența încă de departe.
Legenda spune că astfel mascați căvnicarii au reușit să-i alunge pe tătari, care au cucerit orașul la 1717. Drept mărturie stă o piatră pe care este inscripționată prezența lor în oraș, iar piatra a fost zidită într-un obelisc numit chiar “Piatra tătarilor”.
Conform legendei, căvnicarii s-au mascat și s-au “împodobit” cu clopote și talange, astfel reușind să-i sperie pe tătari și să-i alunge de pe teritoriul lor.
Nu e unic, de ce exagerați! Dintotdeauna, aceste doua localități, Băiuț și Cavnic au avut același specific, aceleași obiceiuri. Așa precum brondoșii, așa și lenkerul au existat la fel in ambele comunități „surori”!