![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Porti deschise si lumini aprinse toata noaptea de Ajun. Este un obicei vechi de cand lumea pastrat in tot Maramuresul, astfel incat cetele de colindatori sa intre in case si sa le binecuvanteze cu cantecele lor. O legenda romaneasca spune ca “diavolului ii este frica doar de doua lucruri: de colind si de oul rosu de Pasti”, iar maramuresenii, oameni primitori si cu frica de Dumnezeu, pastreaza cu sfintenie traditia colindatului pentru ca raul sa nu puna stapanire pe lume. Credinta populara spune ca acela care nu primeste colindatori nu este iubit de comunitate. Din acest motiv, colindul, o traditie veche de peste 2000 de ani, trimitand la periplul Fecioarei Maria si al lui Iosif in Bethleem, insemna in primul rand o noapte de priveghere.
Sarbatorile de iarna nu inseamna doar carnati, caltabos si bautura din belsug. Craciunul este, inainte de toate, un moment al bucuriei, al reintalnirii cu cei dragi si al purificarii casei prin oficierea vechilor ritualuri care in multe zone din Maramures inca se pastreaza cu rigurozitate. Colindatul este de departe cel mai important obicei legat de sarbatoarea Nasterii Domnului, iar colindatorul are importantul rol de a purifica gospodaria in care canta.
“As zice despre colindat, in primul rand, ca o frumoasa legenda romaneasca ne spune ca diavolului ii este frica doar de doua lucruri: de colind si de oul rosu de Pasti. Daca aceste doua lucruri se vor mai pastra, el nu va pune niciodata stapanire pe lume”, a detaliat etnoglogul Janeta Ciocan.
Odinioara, zilele de 24 si 25 erau destinate exclusiv colindelor religioase, iar cele laice se cantau doar din 26 decembrie. In unele sate maramuresene, Irozii, umblatul cu Steaua sau Viflaimul se joaca abia din a doua zi de Craciun. Credinta populara spune ca acela care nu primeste colindatori nu este iubit de comunitate. Din acest motiv, colindul, o traditie veche de peste 2000 de ani, trimitand la periplul Fecioarei Maria si al lui Iosif in Bethleem, insemna in primul rand o noapte de priveghere. In noaptea de Craciun, toti maramuresenii trebuie sa isi tina portile deschise pentru cetele de colindatori.
“In aceasta noapte, nicio casa nu este inchisa si in nicio casa lumina nu se stinge. Portile raman deschise pentru oaspeti. Era o mare rusine sa nu iti treaca pragul o ceata de colindatori”, a mai spus Ciocan.
In vechime, ziua de Craciun era destinata exclusiv colindarii membrilor familiei. Ca atare, dupa ce credinciosii se intorceau de la Sfanta Liturghie, ei se spalau pe fata cu apa in care se punea un ban si o nuca. De la masa de Craciun, doar barbatul avea voie sa se ridice pentru a aduce cele de trebuinta, el fiind gazda casei. De asemenea, sub piciorul mesei era asezat un topor, pentru ca oamenii sa fie puternici precum fierul.
CITESTE SI:
- PASTORALA – CRACIUN – Pastorala de Craciun a PS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului
- PASTORALA – CRACIUN – Cuvantul Pastoral la Sarbatoarea Nasterii Domnului al PS Ioan Sisestean, Episcop Roman Unit Greco-Catolic al Eparhiei de Maramures
- CRESTINISM – Preotii ne indeamna ca de Craciun sa ne transformam sufletele in “ieslea unde sa salasluiasca Iisus Hristos” (VIDEO)
- TRADITII – VIFLAIM – Dracii, Moartea si Irodul, in „carne si oase” pe strazile din Rozavlea, de la Craciun pana la Boboteaza (VIDEO)
Sursa: Catalin Tineghe