Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Baiut a anuntat Centrul Operational al CJSU despre producerea unei alunecari de teren pe raza comunei, care pune in pericol stabilitatea unui versant, dar si cateva gospodarii. Prefectul Anton Rohian a fost informat despre situatia de urgenta, iar in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii a dispus deplasarea la fata locului a unei comisii alcatuite din reprezentanti ai Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures; Institutia Prefectului-Judetul Maramures, Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, reprezentanti ai societatii Electrica, viceprimarul si secretarul comunei Baiut.
Acestia au constatat ca precipitatiile sub forma de ploaie cazute in ultima perioada s-au infiltrat in pamant, iar torentii formati pe deal au favorizat producerea unei alunecari de teren, pe versantul din partea stanga a raului Lapus, pe o suprafata de aproximativ 300 de metri.
Prefectul de Maramures a spus ca „alunecarea de teren a antrenat aluviuni, pamant, dar si material lemnos. Albia raului Lapus a fost ingustata cu aproximativ 1 metru. In zona sunt amplasate doua linii de alimentare cu energie electrica, una de medie tensiune, iar cealalta de inalta tensiune, care pot fi afectate in cazul producerii unei noi alunecari. Terenul din zona stalpului de inalta tensiune a fost afectat si prezinta crapaturi. De asemenea, a fost luata in calcul si posibilitatea afectarii drumului judetean 109F. Doi arbori (brazi) sunt inclinati, iar la o eventuala prabusire pot cadea pe o gospodarie si anexe existente in apropiere.Pe partea dreapta a raului Lapus au fost efectuate lucrari de regularizare si aparare de mal. Surparea este activa”.
S-au dispus masuri de monitorizarea alunecarii de teren, de catre CLSU Baiut, prin amplasarea de tarusi martori; efectuarea unui studiu geotehnic in zona versantului afectat de alunecare de catre CLSU Baiut, cu sprijinul unei persoane autorizate. De asemenea, s-a solicitat de catre CLSU Baiut, interventia cu personal de specialitate silvic, in cazul celor doi brazi inclinati, care pun in pericol cele doua linii de alimentare cu energie electrica, respectiv gospodaria si anexele amplasate in zona.
O alta cerinta vizeaza curatarea albiei raului Lapus de pamantul rezultat in urma alunecarii produse pe versant, de catre SGA Maramures si CLSU Baiut. Sunt necesare lucrari de stabilizare si punere in siguranta a malului stang si a versantului, dupa efectuarea studiului geotehnic efectuat de specialist. S-a cerut asigurarea stalpului de inalta tensiune, de catre SC Electrica SA Baia Mare. La fata locului a fost deplasat un utilaj de catre SGA pentru interventie in caz de nevoie.
Comisia s-a mai deplasat in zona fostei exploatari miniere Breiner si a constat ca pe deasupra peretelui care inchide galeria de mina se scurge apa. De asemenea, se observa colmatarea cu aluviuni si noroi transportate din galerie. Apa care se scurge din galerie este curata si nu se pune problema de poluare. Exista posibilitatea formarii unei pungi de apa de mine, care sub presiune sa disloce peretele zidit si sa afecteze drumul si gospodariile situate in zona. S-a solicitat administratorului sa gaseasca solutii pentru efectuarea unor lucrari care sa permita evacuarea controlata a apei, in scopul de a evita producerea unei situatii de urgenta.
In gradina din spatele locuintei cu nr.326 se observa fisuri in pamant care pun in pericol stabilitatea terenului si a malului stang al raului Lapus. S-a solicitat monitorizarea cu atentie a zonei, efectuarea studiului geotehnic care sa releve lucrarile necesare pentru punerea in siguranta a zonei. Despre producerea situatiei de urgenta a fost anuntata conducerea Ministerului Afacerilor Interne.
Sursa: eMM.ro