Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a avut parte de surprize astazi, 23 noiembrie, in timpul vizitei pe care o intreprinde in orasul francez Lille. El a fost invitat de autoritati sa intre intr-o tabara de nomazi situata la marginea localitatii, unde a fost intampinat de un grup mare de romi care provin taman din Maramures. Imigrantii isi isi duc viata de cativa ani prin metropolele Frantei si au recunoscut ca nu au de gand sa revina in tara atata vreme cat castiga sute de euro pentru simplul fapt ca isi trimit copiii la scoala! Man a marturisit ca o surpriza la fel de mare a fost aceea de a gasi tabara din Lille inconjurata cu pereti din pamant inalti de aproape doi metri.
“Occidentalii s-au dovedit foarte sensibili la probelma zidului din Baia Mare, insa am gasit si aici zona incercuita cu pereti de pamant care au in jur de 1,80 – 1,90 de metri. Nu este vorba de izolare, de a-i tine inchisi – cum nu e vorba nici in Baia Mare. Ideea e mai degraba de protectie, de o delimitare”, a declarat seful administratiei judetene pentru eMaramures.ro.
Mircea Man, insotit de consilierul sau Bogdan Breban, se afla pentru trei zile in Franta pentru a participa la un colocviu franco-roman pe tema asistentei sociale acordate romilor migranti. Prezenta sa a fost ceruta de catre autoritatile si ONG-urile franceze dupa scandalul international care s-a iscat in jurul constructiei “zidului tiganesc” de pe strada Horea, din Baia Mare.
“In cursul diminetii am vizitat aceasta tabara de imigranti care isi trimit copii la scoala si care au un anumit statut. Aici sunt rulote, au patru toalete, apa, insa sunt inconjurati de ziduri – esti ca intr-un cuptor. Am intalnit foarte multi romi – din Chelinta, de pe Calea Miresului, din Ponorata – iar, din discutiile pe care le-am avut, am inteles ca nu vor sa revina acasa pentru ca traiesc din alocatiile copiilor, care in Franta sunt de aproximativ 200 de euro, cu conditia sa ii trimita la scoala”, a explicat Man.
Si in Franta, la fel ca in Romania, romii au ridicat problema locurilor de munca. Presedintele Consiliului Judetean a aratat ca imigrantii s-au plans de faptul ca nu au unde sa munceasca, dar a subliniat ca in momentul in care le-a spus despre salarii sub 1.000 de lei i-au ras pur si simplu in fata. “Nu vor sa lucreze pentru 500 de lei cand pot sta in Franta si sa traiasca bine din banii copiilor… In cursul dupa-amiezii vom merge intr-o zona unde stau romi care sunt vizati pentru expulzare, sa vedem cum stau lucrurile si acolo”.
In cursul serii, autoritatile maramuresene sunt invitate la un dineu oficial de catre primarul orasului Lille. Maine sunt programate discutiile propriu-zise in cadrul colocviului. Temele abordate vor fi pe de-o parte conditiile de viata ale familiilor rome, iar pe de alta parte nevoia de incluziune a familiilor rome. Oficialii din Maramures s-au dus in Lille pregatiti sa sustina ideea ca romii sunt o problema a Uniunii Europene si nu a Romaniei, iar solutiile trebuie gasite in comun.
Evenimentul din Franta e organizat de catre reteaua “ROMA”. Reprezentantii ei au fost in vara acestui an in Baia Mare – imediat dupa izbucnirea scandalului legat de “zidul tiganesc” – si au discutat problemele etnicilor care traiesc peste hotare, dat fiind ca foarte multi dintre ei provin chiar din Maramures. Organizatia este de altfel implicata, din aprilie 2010, intr-un proiect european pentru romii care provin din aceasta zona a Romaniei.
FOTO: Romii de pe Craica (c) arhiva eMM.ro
Sursa: Larisa Cordea