Premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa pregateasca a doua etapa a procesului de restructurare in sectorul public dupa reorganizarea agentiilor guvernamentale efectuata in vara anului trecut, operatiune care va presupune si disponibilizari si prin care se urmareste reducerea cheltuielilor bugetare.
Solicitarea primului ministru Emil Boc de a se pregati a doua etapa a restructurarii in sectorul public a fost formulata in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
„Boc a amintit membrilor Cabinetului ca la jumatatea lunii februarie le-a dat termen de o luna sa vina cu propuneri pentru etapa a doua a restructurarii in ministerele, institutiile si unitatile publice pe care le coordoneaza si a aratat ca, saptamana viitoare, se implineste o luna si jumatate de la acea solicitare. Astfel, la nivelul Guvernului vor incepe discutii cu titlu exploratoriu pe aceasta tema, iar ulterior Executivul va adopta un act normativ bazat pe concluziile la care s-a ajuns. Restructurarea are in vedere toate sectoarele bugetare, acolo unde este posibil”, au aratat sursele.
Potrivit acestora, procesul de restructurare va presupune si noi disponibilizari de personal, iar scopul urmarit este limitarea cheltuielilor publice.
In luna ianuarie, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca va fi aplicat un program de circa 100.000 de disponibilizari in institutiile din sectorul bugetar, dar a retractat ulterior aceasta declaratie, dupa ce premierul Boc a precizat public ca numarul de concedieri va fi stabilit pe baza unor standarde de cost si ca lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediati a fost „un inceput gresit de mandat al unor ministri”.
Tot atunci, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania, Jeffrey Franks, declara, intr-un interviu acordat ProTV, ca somajul va continua sa creasca pana la jumatatea acestui an si ar putea atinge un milion de persoane, informatii de asemenea negate de catre autoritatile romane.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI pentru acordarea transelor III si IV din imprumut sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizari in sectorul public.
In luna august 2009, Executivul a decis ca din totalul celor 223 agentii guvernamentale sa continue sa functioneze doar 112 structuri, prin desfiintarea sau comasarea institutiilor, operatiune in urma careia au fost reduse 9.362 posturi, reprezentand 21% dintr-un total de 43.268 functii bugetate in aceste structuri, si au fost concediate peste 7.800 de persoane.
Un proiect de lege care limiteaza numarul functionarilor din primarii si consilii in functie de numarul de locuitori, prezentat de Mediafax in luna ianuarie, indica faptul ca aproximativ 17.000 de angajati din administratia locala ar putea fi disponibilizati in acest an, reduceri similare de posturi fiind prevazute si in sistemul de educatie.
Sursa: Mediafax