Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne consideră că suspendarea Comitetului Olimpic Rus (ROC) de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) „nu a încălcat principiile legalităţii, egalităţii, predictibilităţii şi proporţionalităţii”, astfel încât acceptă decizia forului olimpic internaţional şi menţine sancţiunea, informează EFE.
Cea mai înaltă instanţă de arbitraj sportiv a informat, vineri, despre respingerea contestaţiei depuse de Comitetului Olimpic Rus, după decizia de suspendare luată de Comitetul Executiv al CIO pe 12 octombrie 2023.
CIO a luat această decizie de sancţionare după ce Comitetul Olimpic Rus a inclus printre membrii săi câteva organizaţii sportive din regiunile ocupate de Rusia din Ucraina – Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporoje, dar care care se aflau sub autoritatea Comitetului Olimpic din Ucraina.
CIO a precizat la momentul respectiv că aceasta constituie o încălcare a Cartei Olimpice de către Rusia, prin violarea integrităţii teritoriale a Comitetului olimpic din Ucraina.
Rusia, care invadat Ucraina în februarie 2022, acţiune descrisă de Moscova drept o „operaţiune specială”, a denunţat măsura ca fiind motivată politic.
În apelul său către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Comitetul Olimpic Rus a cerut revocarea interdicţiei şi recunoaşterea sa drept Comitet Olimpic Naţional cu drepturi depline, cu toate prerogativele pe care le presupune acest statut.
Într-o decizie separată adoptată în decembrie, CIO a precizat că ruşii şi belaruşii care se califică la Jocurile Olimpice de la Paris, din vara acestui an, vor putea participa ca sportivi neutri, fără drapele, embleme sau imnuri naţionale.
Sportivii neutri de la Paris-2024 vor concura doar în sporturi individuale şi nu vor fi permise echipe pentru Rusia sau Belarus, a precizat CIO, subliniind că sportivii care susţin activ războiul din Ucraina nu sunt eligibili, nici cei aflaţi sub contract cu armatele rusă sau belarusă.