Sute de cadavre pierdute în morgi sau în spitale, depozitate în pungi de plastic pe străzi și familii care și-au pierdut dreptul de a-și lua rămas bun de la cei dragi. Aceasta este situația cu care se confruntă oamenii din orașul Guayaquil din Ecuador.
În momentul în care Flavio Ramos a fost adus la un spital din Ecuador, avea dificultăți de respirație și era inconștient. Așadar, fiul său, Arturo, a fost cel care a observat cadavrele, conform CNN.
Două cadavre erau abandonate pe holul spitalului, pe podea. A doua zi erau trei, deoarece Flavio Ramos murise în urma infectării cu coronavirus.
O lună mai târziu, familia tot nu a reușit să îl înmormânteze, deoarece autoritățile din spital au spus că au pierdut cadavrul.
Povestea lui Flavio Ramos, un bărbat de 50 de ani din orașul Guayaquil din Ecuador, este reprezentativă pentru unul dintre orașele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.
Cadavre lăsate pe străzi, pe holurile spitalelor și la morgi
Luna trecută, orașul portuar a devenit cunoscut la nivel mondial după ce în mediul online au apărut numeroase videouri cu cadavre lăsate pe străzi, după ce morgile și casele funerare nu au mai reușit să țină pasul cu numărul ridicat de decese.
Multe familii au decis să scoată cadavrele celor răpuși de coronavirus în stradă, deoarece se temeau de infectare și mirosul acestora începea să fie de nesuportat.
„Oameni foarte bolnavi veneau la spital, pe moarte. Aveai grijă de unul, murea, apoi treceai la următorul și acela, de asemenea, murea. La un moment dat erau zeci de cadavre în saloane și la morgă, așteptau să fie luate”, a declarat pentru CNN un doctor al spitalului din Guayaquil.
Într-un video obținut de CNN, o familie scotea din mașină cadavrul unei persoane decedate și o punea pe jos în parcarea spitalului, nesigură ce să facă mai departe.
„Dacă o lași aici, o să moară”
Acestea au fost cuvintele auzite de Ana Maria, o femeie de 38 de ani care și-a dus mama în vârstă de 68 de ani la spital după ce a manifestat simptome de covid-19.
Într-un cadru similar celui descris de Arturo Ramos, Ana Maria a primit sfatul de la o asistentă din spital.
„Dacă ai bani pentru a-ți trata mama acasă, fă-o. Dacă o lași aici, o să moară”, a spus asistenta.
Ulterior, bătrâna a fost dusă acasă, unde fiica ei a angajat o asistentă privată care a avut grijă de ea până s-a vindecat. Din păcate, majoritatea familiilor din Guayaquil nu au resursele financiare să facă acest lucru.
În haosul creat în sistemul medical, multe familii și-au pierdut dreptul de a-și lua rămas bun de la cei dragi.