Duminică, 13 octombrie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii Parohiei nr. 1 Borşa, după care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură.
După primirea cu mare bucurie, de către preotul Gavrilă Timiş şi cele două fiice ale sale, pe aleea cu duce spre biserica parohială nr. 1 din oraşul Borşa, ierarhul împreună cu soborul a oficiat Slujba de Târnosire a Sfântului Altar al acestei biserici şi binecuvântarea lucrărilor executate în ultimii trei ani la sfânta biserică, de când preot paroh este părintele Gavrilă Timiş.
Biserica a fost miruită cu Sfântul şi Marele Mir în exterior, au fost sfinţite Catapeteasma şi Sfântul Altar, iar în piciorul Sfintei Mese au fost aşezate, într-un tub din oţel inoxidabil, care să reziste sute de ani, Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici de la Niculiţel, Dobrogea, din secolul al IV-lea după Hristos, împreună cu Hrisovul vechi, de la prima târnosire, şi Documentul nou de Sfinţire, au fost apoi pecetluite cu ceară topită, peste care a fost scrisă monograma Mântuitorului. În cele patru colţuri ale Sfintei Mese au fost puse icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Ioan, Marcu şi Luca, sculptate în granit, pentru ca şi acestea să reziste degradării fizice sute de ani. Totodată, au fost rostite, în picioare şi în genunchi, conform tipicului, rugăciunile de sfinţire şi târnosire a sfântului locaş de închinare.
Pe lângă hramurile istorice „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena”, Preasfinţitul Părinte Iustin a dat bisericii ca ocrotitor în cel de-al treilea hram pe „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Ceara topită, curată şi de foarte bună calitate, a fost asigurată de farmacistul şi apicultorul Vasile Cozneac din Vişeu de Sus, care a topit-o personal pentru buna folosire.
Din soborul slujitor, format din 22 de preoţi şi patru diaconi, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie au făcut parte Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Pietroasa Borşa, Pr. Gavrilă Timiş, paroh, Protos. Antonie, stareţul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” Borşa, Protos. Pimen Roşan, stareţul Mănăstirii Baia Borşa, Pr. Nicoară Grec, slujitor la Borşa Pietroasa, Pr. Viorel Grec, Parohia Mesteacăn, Protopopiatul Oaş, Pr. slujitor Vasilică Grec, Mănăstirea Pietroasa Borşa, Pr. misionar Vasile Timiş, Pr. Vasile Tivadar, Băile Borşa, Pr. Sandru Maftei, Parohia Moisei II, Pr. Florin Mihali, parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul” Borşa, Pr. Cornel Barna, Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul” Leordina, Pr. Gavrilă Roman, Parohia Borşa Repedea, Pr. Gavrilă Andreica, Borşa V, Pr. Ioan Timiş, Borşa IV, Pr. Duţiu Remus Timiş, Parohia „Sfântul Ioan Evanghelistul” Borşa, Pr. Paul Podină, Moisei I, Pr. Stelian Tomoiagă, Borşa Fântâna II, cărora li se adaugă alţi preoţi invitaţi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
La începutul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte IUSTIN a binecuvântat clopotul nou achiziţionat, de câteva sute de kilograme, care a fost tras de Preasfinţia Sa pentru ca să audă toţi credincioşii cum sună.
Mulţime mare de credincioşi a umplut spaţiul din jurul bisericii, din cimitir, de pe strada ce duce spre biserică, din jurul scenei pe care s-a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, veniţi de pe cele 7 văi ale oraşului Borşa. Iar deasupra mulţimii privea de sus cu maiestuozitatea sa imperială Masivul Pietrosul, pe vârful căruia era aşezat un strat de zăpadă timpurie. Jos, la poalele lui, vremea a fost una deosebit de plăcută, cu soare călduţ printre nori rari şi subţiri, după ce a trecut pe aici o noapte cu temperaturi de 1 grad Celsius. A fost o zi binecuvântată cu vreme frumoasă la bucuria târnosirii şi sfinţirii acestei biserici.
Un vast şi lămuritor cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a pildei semănătorului, a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa mulţimii de credincioşi veniţi din Parohia Prislop, Protopopiatul Chioar, din Parohia Leordina, Protopopiatul Vişeu, unde a fost preot până acuma, din Borşa, unde slujeşte acum preotul paroh Gavrilă Timiş, precum şi din alte localităţi de pe văile Izei şi Vişeului.
”În această pildă nu este vorba atât de semănător şi de cel ce transmite cuvântul lui Dumnezeu, ci de sămânţa, care este cuvântul lui Dumnezeu, şi pământul în care cade aceasta. Este singura pildă pe care Mântuitorul o şi explică în ce priveşte modul de rodire a seminţelor. În această pericopă evanghelică înţelegem că semănătorul este Dumnezeu, iar seminţele sunt cuvântul lui Dumnezeu. Cu cuvântul a făcut Dumnezeu Cerul şi Pământul şi toate frumuseţile văzute şi nevăzute de ochii noştri fizici. Prin cuvântul Său a trimis pe profeţi de-au ţinut poporul ales aproape de voia Lui şi să creadă în Dumnezeu cel adevărat, făcătorul Cerului şi al Pământului. În gura Sfinţilor Apostoli cuvântul lui Dumnezeu a fost ca o sabie de foc. De ce nu mai avem puterea?, ne întrebăm noi, slujitorii. De ce nu mai avem puterea Sfântului Apostol Petru?, care n-a vorbit creştinilor, a vorbit iudeilor şi păgânilor care erau în pelerinaj la Ierusalim în ziua cincizecimii, ziua de Rusalii. Şi a entuziasmat mulţimile atât de mult prin cuvântul său, încât poporul a strigat „Bărbaţi fraţi, ce să facem?” Să credeţi în Hristos şi să se boteze fiecare, a fost răspunsul.
Pentru activitatea deosebită desfășurată în cei câţiva ani de când slujeşte în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, preotul paroh Gavrilă Timiş a fost hirotesit iconom stavrofor, având dreptul de a purta Sfânta Cruce.
De asemenea, Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, născut în Borşa, prezent la Slujba de târnosire şi la Sfânta Liturghie, inspector general pentru învăţământ religios în Ministerul Învăţământului, a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” emis de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului cu ocazia Anului Omagial al Satului Românesc.
Consiliul Parohial, prim epitropul şi binefăcătorul Gavrilă Mihali au fost distinşi cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” emisă tot cu ocazia Anului Omagial al Satului Românesc.
Diplome de vrednicie au primit Corul bisericii şi marea mulţime de binefăcători ai acestui sfânt locaş de închinare.
În cuvântul de încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a cerut ca Centrul Social al Parohiei, o clădire impunătoare situată în apropierea bisericii, să poarte numele „Centrul Social Justinian Arhiepiscopul” în memoria iubitului ierarh maramureşean şi chiriarh al locului, care a slujit aici de mai multe ori.
Cele două fiice mai mari ale preotului paroh Gavrilă Timiş au oferit Preasfinţitului Părinte Episcop IUSTIN o icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, în preziua cinstirii acesteea de către toţi credincioşii români.