Sute de gauri negre care au o masa de mii de ori mai mare ca a Soarelui, cutreiera cu mare viteza prin Calea Lactee, conform unui studiu prezentat in Statele Unite ale Americii, care se bazeaza pe observatii realizate cu ajutorul mai multor telescoape cu raze X.
Gaurile negre mici, cu o masa aproximativ egala cu cea a unei stele, sunt foarte numeroase in roiurile stelare – un grup de stele foarte dens care contine in medie sute de milioane de stele.
Apeland la o serie de modele de simulare computerizata foarte sofisticate si tinand cont de toeria relativitatii formularte de Albert Einstein, astrofizicienii americani au calculat ca aceste comasari ale gaurilor negre pot duce la formarea a sute de gauri negre de masa inetrmediara.
Energia degajata din procesul de comasare le arunca pe proaspat formatele gauri negre de dimensiuni intermediare in afara roiurilor stelare cu o viteza ce poate ajunge pana la 4.000 de kilometri pe secunda, cu mult mai mare decat se considera posibil pana in prezent.
Aceste gauri negre de dimensiuni intermediare, cu o masa mai mare de cateva ori decat cea solara, cutreiera cu aceasta viteza uluitoare spatiul interstelar din galaxia noastra, devorand deopotriva stelele si planetele care le stau in cale. Totusi, considera oamenii de stiinta, trecerea unor astfel de gauri negre prin proximitatea noastra cosmica ne reprezinta un pericol foarte mare.
Foto: (c) esa.int
Sursa: Rompres