Debitele de pe toate cursurile de apa din Maramures au crescut vazand cu ochii incepand de vineri, iar sambata apele erau umflate atat pe Cavnic, cat si pe Lapus si Somes. Ingrijorarea a fost mare, mai ales printre localnicii care au gospodariile aproape de mal si care au privit cu atentie orice crestere a cotelor.
La pod Catalina, Lapusul s-a intins pe sute de hectare
La podul de la Catalina, raul a iesit sambata din matca si a acoperit sute de hectare de teren pe malul drept al Lapusului, care aproape ca si-a dublat suprafata. In zona, raul si-a creat fagas peste pamanturile oamenilor, insa norocul a fost ca acestea sa nu fie cultivate inca.
Singurii care s-au bucurat de revarsarea apelor au fost pescarii, care sambata erau in numar destul de mare la Catalina. Spre deosebire de alte dati, ei pescuiau la o distanta apreciabila de locul firesc al albiei.
Digul de aparare dinspre sat a facut ca apele sa nu ajunga si la casele din Catalina, in schimb o gospodarie situata la aproximativ 250 de metri de rau a fost la un pas de a fi inundata. Raul s-a oprit exact in spatele anexei gospodaresti si a dat mari emotii proprietarilor, doi batrani care aproape s-au obisnuit cu situatia.
Locuinte inconjurate de ape la Razoare
Lapusul a facut pagube si pe cursul superior, dupa ce s-a revarsat in Razoare, unde cel putin patru locuinte au fost inconjurate de ape. Sambata seara acestea se asemanau cu niste insulite dupa ce curtile acestora au fost inundate. Apa iesita din matca treceea in unele zone de 20-30 de centimetri.
Mai putin grava a fost situatia la Lapusel, desi aici s-a dat alarma cu cod portocaliu pentru sambata. Problemele nu au lipsit cu desavarsire, iar punerea in garda a fost cu folos pentru ca raul Lapus a depasit cota de inundatie cu 20 de centimetri in localitate. Sprea seara, apele au reintrat in matca si chiar au coborat pana sub cota de atentie.
Viceprimarul localitatii Recea, Valer Madaras, a precizat ca nu au mai fost probleme ca la precedenta viitura de la mijlocul lunii februarie. ”Nu au mai fost nici terenuri inundate, iar locuintele de la Bozanta, care frecvent sunt inundate, nu au fost puse in pericol. De altfel, am si trecut de la codul portocaliu la cel galben, iar riscul revarsarii apelor este redus”, a declarat viceprimarul pentru eMaramures.ro
20 de gospodarii inundate la Finteusu Mic
Precipitatiile abundente au creat probleme intr-o zona in care autoritatile se asteptau mai putin la asemenea evenimente. Revarsarea vailor Posei si Sapui din Finteusu Mic, comuna Satulung, au inundat 20 de gospodarii, cladirea scolii si 2,5 hectare de teren arabil.
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures au aratat ca au fost afectate 15 fantani, 20 de podete si un kilometru de drum comunal. ”Pentru deblocarea podetelor si asigurarea circulatiei pe drumul comunal s-a intervenit cu patru utilaje si alte 12 persoane din formatiunile specializate ale serviciului voluntar din cadrul comunei”, a precizat purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, Dan Buca.
El a mai aratat ca in momentul in care conditiile meteo vor permite se va trece la decolmatarea si dezinfectarea celor 15 fantani inundate. Pagubele nu au fost evaluate inca, rapoartle urmand sa fie intocmite de autoritati in zilele urmatoare.
Utilaj abandonat in mijlocul Sasarului
O situatie inedita s-a inregistrat in Baia Mare, pe raul Sasar, unde apele umflate i-au pus pe fuga pe muncitorii care lucrau la consolidarea malurilor din zona podului Decebal. Cand au vazut ca nu e de glumit, oamenii au abandonat un utilaj in mijlocul raului ca sa isi salveze viata.
Baimarenii, stransi pe pod, au privit scena cu interes si chiar au inceput sa parieze cat va rezista excavatorul furiei apelor. Ionel Cartu, unul dintre martori, era convins ca utilajul va fi doborat. “Daca mai creste apa cu o palma il va duce. Acum apa a ajuns la motor si cred toate sunt stricat. Chiar daca nu-l va duce, oricum va avea nevoie de o reparatie serioasa.” Spectatorii s-au plictisit insa in momentul in care au vazut ca mastodontul din fier nu se lasa purtat de ape cu una, cu doua, astfel incat foarte repede s-au rispit spre case, alungati si de stropii mari de ploaie care au cazut neintrerupt.
Apele au intrat in scadere duminica
Potrivit datelor oficiale, precipitatiile din weekend au inregistrat valori de 20,2 l/mp la Firiza, 19,3 l/mp la Razoare, de 19,1 l/mp la Ulmeni si de 19 l/mp la Cavnic. Acestea au contribuit la cresteri importante de debite in cursul zilei de sambata pe toate cursurile de apa. Au fost inregistrate valori maxime pe raul Lapus – la statia hidrometrica Lapusel: +20 cm peste cota de inundatie, si pe raul Barsau – la Buciumi: +30 cm peste cota de atentie.
Toate cotele raurilor din Maramures au fost in scadere duminica la ora 13.00. Debite mai mari s-au semnalat pe toate cursurile de apa, insa pe niciunul nu erau cote depasite, dupa cum a precizat Cristian Achim, dispecerul de serviciu al Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures.
Sursa: Meda Muntean si Vasile Dale
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult