De cele mai multe ori românul e suficient de nepregătit să înțeleagă anumite învârteli de la cel mai mare nivel. Însă atunci când este și ajutat să nu le înțeleagă, lucrurile se complică și mai tare. Citim în presă și vedem la televizor că parlamentarii nu o duc chiar atât de bine, că au salarii bunicele, dar și ele ar trebui ajustate la zilele pe care le trăim cu toții. Sau cel puțin așa pozează unii din parlamentari. (Vezi detalii).
Însă adevărul este puțin diferit și normal că nu va fi scos la iveală de presa aservită partidelor. În fiecare an, deputații și senatorii primesc până la 33.000 de euro în baza unei simple declarații pe proprie răspundere. Banii sunt încasați fără ca demnitarul să prezinte vreun document justificativ despre cheltuieli sau să existe vreun control pentru a se constata dacă a utilizat corect sumele. Mai mult, suma urmează să crească cu 25% din martie, conform votului aleșilor din ultimele zile.
Parlamentarii iau bani fără să prezinte nici un document justificativ
Acești bani pot fi obținuți pentru 4 tipuri de cheltuieli: protocol, birotică, carburant sau produse pentru curățenie. Senatorii și deputații au decis acum câteva zile să extindă lista. Odată cu decizia de-a mări plafonul, lista de cheltuieli a fost ajustată, dar oricum anumiți parlamentari nu respectă legea și au recunoscut că își cumpără haine, mai dau din bani angajaților sau îi folosesc în acțiuni pentru partid. Mese de protocol, detergenți, carburant și birotică. Pentru aceste patru categorii de cheltuieli, deputații și senatorii au încasat anual aproape 33.000 de euro pe cabinetele lor parlamentare. Tot ce trebuie să facă este să semneze lunar declarația pe proprie răspundere că banii au fost folosiți conform legii. Într-un mandat de patru ani, suma poate ajunge la peste 130.000 de euro (665.000 de lei) în dreptul fiecărui ales.
Extremele
Cel care a profitat la maxim de această facilitate a fost chiar premierul României și președintele PNL, Nicolae Ciucă, obținând în 2022 maximumul posibil – 168.480 de lei. În timp ce 2 dintre cei 465 de parlamentari nu au cerut nici un ban în 2022. Poate îi inspirăm! Irineu Darău – senator USR și Marius Andrei Miftode – deputat USR sunt ultimii în listă, fără nici un leu decontat pe propria răspundere.
Situația parlamentarilor maramureșeni
Nici trimișii noștri în Parlament nu stau chiar rău la capitolul „bani primiți pe semnătură”. Topul este condus de deputatul Apjok Norbert – 168,437.00 lei Urmat de senatorul PSD, Sorin Vlașin, care a luat în 2022 suma de 168,434,09 lei. Primul parlamentar liberal din top este deputatul, Bota Călin Ioan, cu 164.400.00 lei, urma de „geamănul” Florin Alexe – 162.087.60 lei. Pare că cei doi și cheltuielile le au comune… Apoi urmează deputatul AUR, Darius Pop, care profită la maxim de poziția ocupată, primind în 2022 suma de 158.520.00 și deputatul PSD, Gabriel Zetea, cu 143.821.00 și senatorul USR, Dan Ivan, cu 142,761.98 lei. Senatorul PNL, Cristian Niculescu-Țâgârlaș a luat în 2022 suma de 94,767,08 lei, în timp ce, cel mai tânăr parlamentar maramureșean este și cel mai chibzuit, deputatul USR, Cristian Brian, primind în 2022 suma de 76,791,10 lei.
Este un venit complementar
Aceste sume se adaugă îndemnizației de parlamentar (care trebuie ajustată, după cum consideră unii parlamentari) și care este de peste 2 mii de euro lunar. De asemenea, deplasările spre Parlament, indiferent de mijlocul de transport (tren, avion) sunt gratuite. Chiar și cazarea în București este decontată, dar și telefon de serviciu sau diurnă.
Acum poate ne este mai ușor să înțelegem de ce se dau lupte atât de serioase pentru cine să ajungă în Parlament
După președintele PNL, următorul ierarhic este Secretarul General al PSD, Paul Stănescu care încasează 168.466 lei. Nici Bode nu se lasă mai prejos și a încasat în 2022 suma de 167.742 lei. Aproape de el este și liderul UDMR, Kelemen Hunor cu 163.324 lei. Puțin mai cumpătat este Marcel Ciolacu, președintele PSD cu 143.326 lei în 2022.
Cum s-a ajuns la această sumă și lipsă de control
O Hotărâre a Birourilor Permanente reunite ale Camerei și Senatului, publicată în Monitorul Oficial pe 10 iulie 2013, a stabilit ca suma forfetară alocată cabinetelor parlamentare să fie „cel puțin o dată și jumătate din indemnizația lunară a alesului”. Situația financiară s-a schimbat substanțial în ultimii ani, iar suma primită de deputați și senatori a crescut semnificativ. După ce indemnizația brută a unui parlamentar a ajuns la aproape 18.000 de lei, automat s-a majorat și suma forfetară, după cum menționează Cristian Andrei, într-un articol semnat pentru Liberatea.ro. Parlamentul trimite în fiecare lună 28.080 de lei în conturile senatorilor și deputaților. Din martie, suma urmează să fie majorată la peste 35.000 de lei, ceea ce va atrage și o creștere a sumei forfetare pe propria răspundere, ca urmare a unei decizii adoptate de conducerea Parlamentului, pe 10 februarie.
În rest, numai de bine!
Andrei Buda