Proiectul pentru cartierul de pe strada Postfundus a intrat practic in linie dreapta. Anul trecut, Consiliul Local Baia Mare a aprobat planul urbanistic de detaliu necesar pentru constructia cladirilor, iar acum se pregateste organizarea licitatiilor pentru tot ceea ce inseamna retele de utilitati, drumuri si trotuare. In paralel, s-au facut demersuri la Bucuresti pentru obtinerea finantarii, iar surse oficiale din primarie sustin ca exista promisiuni ferme ca banii vor fi alocati curand.
Ghetou ridicat pe temelia unor cotete de porci
Problema familiilor de rromi, si nu numai, care traiesc pe malul paraului Craica, in estul municipiului Baia Mare, a fost intoarsa pe toate partile de-a lungul anilor. S-a incercat mutarea oamenilor pe grupuri mici si inclusiv alungarea lor din zona, insa eforturile nu au avut niciun efect.
Anul acesta se implinesc 15 ani de cand au aparut acolo primele case din chirpici, placaje si cartoane. “Or fost numa cotete de porci. Amu-s 15 ani, unu’ care era mai bogat si statea la bloc si-o facut tarc ca sa creasca animale si o luat un om care sa aiba grija de ele. Ala si-o facut o coliba si apoi or tot venit altii si altii”, povesteste Daniel Varga, unul dintre primii locatari de pe Craica.
Craica se aseamana cu locul in care a deraiat un tren
Acum, pe fasia de pamant care desparte paraul de calea ferata si care abia daca masoara 20 metri in latime sunt ingramadite aproape 150 de… constructii. Cosmeliile inghesuite, murdare si darapanate sunt asemeni unor vagoane minuscule desprinse dintr-un imens tren deraiat, in timp ce “pasagerii”, peste 750 la numar, se plimba dezorientanti, chiar ametiti, prin zona.
Imaginea e cumplita. Atat de cumplita incat pana si rasetele cristaline de copii, care razbat de dupa garduri ori colturile colibelor, par nefiresti. Oamenii acestia, rupti cu totul de realitate, folosesc paraul mizer pe post de baie publica, iar calea ferata e pentru ei un soi de autostrada pentru ca doar pe acolo pot sa ajunga la celelalte “locuinte” din ghetou.
Raportorii europeni au descris zona ca una extrema pentru trai
Toate acestea sunt un spectacol permanent pentru alte cateva sute de baimareni care traiesc de cealalta parte a paraului Craica, in blocuri. Reprezentantii Primariei Baia Mare au primit din partea lor sute de sesizari si rugaminti de a desfiinta “cartierul”. Zona e considerata un focar de infectie nu doar de acestia, ci si de autoritatile sanitare din cauza numarului mare de bolnavi TBC depistati.
De altfel, “cartierul” a fost descris ca un “ghetou marginalizat cu conditii de trai extreme” chiar intr-un raport intocmit in mai 2006 la solicitarea Comisiei Europene si a Guvernului Romaniei. Studiul a fost facut pentru evaluarea unor proiecte de dezvoltare locala derulate cu fonduri Phare la nivelul mai multor comunitati si a punctat starea precara de trai a rromilor de pe Craica si din zona Pirita.
Primaria vrea sa construiasca un cartier sub cosul de la Phoenix
Viceprimarul Ovidiu Stefan a aratat ca teroarea de pe Craica nu va mai dura foarte mult. Constructia noului cartier de langa fostul combinat Phoenix este sigura, insa va fi nevoie de timp pentru constructia caselor si racordarea lor la retelele de utilitati. “Terenul este in proprietatea primariei. E vorba de 4,2 hectare. Au fost discutii cu ministrul Laszlo Borbely si exista promisiuni de finantare.”
Ovidiu Stefan a precizat ca proiectul a fost evaluat la 64.000 de lei noi si ca s-a abandonat ideea de a da bani fiecarei familii pentru a-si construi casa. “Initial asa s-a discutat, dar pentru a evita problemele cu banii si constructiile am decis sa ridicam noi casele. Vor fi imobile pentru o singura familie si altele multifamiliale, dar nu vor putea locui mai mult de patru familii intr-o singura cladire.”
”Sa vina cu demolarea, numa’ sa nu ne lase pe drumuri”
Ghetoul de pe Craica va fi pur si simplu ras de pe fata pamantului, sustine viceprimarul. El a subliniat ca nu toti cei care locuiesc acum in zona cu pricina vor primi case in schimbul colibelor, ci numai familiile care au drept de sedere in Baia Mare si care pot dovedi ca nu au mai avut in proprietate o locuinta. Vor fi luate in calcul si familiile sarace din alte zone ale urbei, care se vor putea muta la combinat cu tot cu… catel si purcel. Nu se stie prea clar ce se va intampla cu animalele, adica daca se voramenaja sau nu grajduri pentru animalele noilor locatari.
“Ni s-o zas ca ne demoleaza si ca ne muta. Noi asteptam, ca discutiile astea or fo’ la alegerile din 2004 si inca nu ne-or mutat. Ase or zis ca o sa putem sa mergem cu totul si ca acolo o sa avem apa si curent. Tot altfel o sa fie ca aici tre’ sa tragem curent de la altii si apa ne luam de la o teava ca n-avem noi robinet si dintr-alea. Sa vina cu demolarea, numa sa nu ne lase pe drumuri”, a spus Laura Horvat, una din femeile care locuieste in zona.
Unii s-au grabit sa puna boii inaintea carului din cauza prejudecatilor
Au existat voci care au acuzat autoritatile ca viitorul cartier s-ar dori tot un soi de ghetou, unde rromii sa fie izolati de restul populatiei. Acuzatiile au fost combatute, spunandu-se ca in zona vor fi mutate si alte familii sarmane din municipiu. Acuzele legate de discriminare nu au disparut insa, iar suspiciuni legate de proiect exista desi pana la realizarea lui va mai trece multa vreme.
“Scoala din acest cartier va trebui sa fie una de masa pentru a nu se pune problema discriminarii. Acestea sunt cerintele europene, iar noi trebuie sa ne aliniem. E posibil sa existe profesori de limba rromanes, cum avem si in alte localitati maramuresene, dar aceasta se va vedea dupa ce unitatea de invatamant va fi construita de catre autoritatile locale”, a aratat Dragomir Ignat, inspector scolar responsabil pe problemele rromilor.
Problemele sociale vor fi rezolvate doar partial
Constructia cartierului de la combinat va rezolva doar o parte din problemele sociale de pe Craica. Multi din cei stabiliti in zona nu vor primi locuinta de la primarie pentru ca nu au acte de identitate. Cu toate acestea, ei vor fi obligati sa elibereze malul paraului din cartierul Hatvan pentru ca toate cosmeliile vor fi demolate. Ce se va intampla cu ei si unde anume vor fi trimisi nu se spune inca. Daca vor fi lasati de capul lor e posibil sa se refugieze cu totii in zona Pirita, unde exista un cartier similar din cartoane si chirpici, uitat de civilizatie.
“Multi spun ca stau de 20 de ani in Baia Mare, dar ca nu si s-au facut documente. Noi le intocmim tuturor acte dar numai cu conditia sa poata demonstra ca au spatii de locuit sau ca sunt cazati la cineva in Baia Mare. Mutarea lor e binevenita pentru ca va rezolva problema de ordine publica si pe cea de evidenta a populatiei, dar vom vedea ce se va intampla cu ceilalti. Cu siguranta ca infractionalitatea in zona nu va disparea”, a aratat seful politiei municipale, Ioan Todoran.
Si reprezentantii organizatiilor caritabile care lucreaza pe Craica sunt convinsi ca problemele sociale vor persista in randul acestei comunitati. “E ca o groapa in care tot poti sa pui si care nu se umple niciodata”, a declarat Dana Pop, reprezentanta a Crucii Rosii Baia Mare. Ea lucreaza cu voluntarii in aceasta zona-problema a Baii Mari de mai bine de doi ani si crede ca va trebui sa se lucreze si la mentalitatea acestor oameni pentru ca lucrurile sa se schimbe cu adevarat in bine.
Sursa: Larisa Tivadar