Vezi VIDEO
Roci selenare sau fragmente de meteorit, sunt doar cateva din curiozitatile pe care le puteti nu doar viziona, ci si cumpara de la Planetariul din Baia Mare. Conducerea institutiei, ce apartine de Muzeul de Mineralogie, de asemenea unic in Transilvania, ca si Planetariul, a gasit modalitati din cele mai ingenioase de a atrage vizitatori.
La Planetariul din Baia Mare, cei interesati pot sa faca observatii astronomice, sa urmareasca proiectiile astrelor, dar si sa isi cumpere suveniruri astronomice inedite. Oferta este extrem de variata si cuprinde diferite instrumente optice (de la binocluri si lunete, pana la telescoape performante), globuri care reprezinta harta cerului (cu constelatii si zodii), dar si fragmente de meteoriti si cantitati mici de roci de pe Luna, acestea fiind ambalate in casete speciale si avand certificate de autenticitate.
Piesele de ”rezistenta” din astromagazinul deschis la Planetariul Baia Mare sunt, de altfel, micile bucatele de roci si meteoriti adusi din spatiul extraterestru. Preturile sunt insa usor ”astronomice” raportat la veniturile unei familii modeste, astfel incat cei mai multi admira, iar putini se incumeta sa si cumpere.
”Produsele sunt la noi doar in custodie, fiind furnizate de un magazin din Bistrita. Practic, noi suntem numai comercianti, dar asta atrage foarte multi vizitatori la Planetariu”, a explicat directorul Ioan Bob.
Ce preturi au produsele oferite la Planetariul baimarean? Binoclurile, care sunt diverse, de la cele cele folosite la teatru ori la opera si pana la cele pentru distante mari, se vand cu preturi intre 80 si 130 de lei. Telescoapele se vand la preturi ce pornesc de la 90 de lei, insa un telescop performant costa de la 300 de lei pana la 700 de lei. Pretul pentru un fragment de meteorit sau pentru o farama de sol selenar oscileaza in jurul valorii de 100 de lei.
Sursa: Angela Sabau