Copiii expusi la fumul de tigara al parintilor lor risca sa sufere mai tarziu din cauza unor probleme grave de sanatate cardiovasculare, avertizeaza un studiu australian publicat miercuri, citat de AFP.
Institutul de cercetare Menzies din Tasmania a cercetat date colectate de un studiu australian si finlandez care a examinat in urma cu douazeci de ani mai multi copii, deveniti in prezent adulti in jurul a treizeci de ani.
Studierea acestor date a aratat ca cei expusi la un tabagism pasiv in timpul copilariei au mai putina elasticitate in arterele lor, indicator al unei sanatati cardiovasculare mai proaste. Faptul ca tabagismul pasiv este nociv a fost dovedit deja, insa este pentru prima data cand un studiu examineaza efectele acestuia pe termen lung asupra starii vaselor sanguine, a notat autoarea cercetarii Seana Gall.
„Am examinat elasticitatea vaselor de sange masurand capacitatea arterei bratului de a se dilata si a se contracta”, a explicat ea. „Am descoperit ca persoanele expuse la tabagism de parintii lor pe vremea cand erau copii au mai putina elasticitate arteriala, un indicator al unei sanatati cardiovasculare proaste”.
„Aceste efecte au fost observate la pana la 27 de ani dupa /copilarie/, ceea ce sugereaza un efect ireversibil si pe termen lung al tabagismului pasiv in timpul copilariei asupra sanatatii arterelor”, a subliniat cercetatoarea. „Produsele chimice continute de fumul de tigara interactioneaza cu suprafetele vaselor si aceasta pare sa le afecteze capacitatea de a se dilata si contracta intr-o maniera adecvata”, a conchis Seana Gall.
Sursa: Agerpres