O manifestare inedita a avut loc zilele trecute in Maramures, intr-un cadru natural deosebit, pe dealurile din Preluca. Tabara Nationala de Arte Preluca, organizata in perioada 17-24 august 2008, editia I-a, organizata de catre Asociatia Culturala Acces si Universitatea de Arta Teatrala Targu Mures, a reusit sa fascineze si sa aduca arta extrem de aproape de oameni si natura. Dupa aproape o saptamana de sezatori artistice la care au participat artisti maramureseni si din afara judetului, punctul culminant al taberei a fost prezentarea spectacolului ”Fontana din Trevi sau Adevarul dat pe fata” in interpretarea unor studenti si profesori ai Universitatii de Arta Teatrala din Targu Mures, carora li s-a alaturat actorul Cluadiu Pintican, regizat de catre Liviu Topuzu si Stefan Roman.
In seara penultimei zile a taberei, 23 august, incepand cu ora 19.00, intr-o sura chioreana din Dealul Corbului, situata aproape de scoala si bisericuta straveche din lemn, am aflat ca urma sa aiba loc prezentarea spectacolului de teatru al invitatilor mureseni.
”Scena” ornata cu ghirlande din prune si cu o cortina verde de la clorofila
Prin urmare, am plecat sambata seara, pe la ora 18.00, din Baia Mare pentru a strabate cei aproximativ 40 de km via Copalnic Manastur, si-n continuare pe prea grabnic distrusul drum al SAPARD-ului, dupa cum il numesc chiorenii, urcand serpentinele avantate ce ies in Dealul Manasturului. Cateva hatre si neconventionale indicatoare amplasate incepind cu devierea spre Preluca Veche de catre ingeniosii organizatori ne-au ajutat sa ajungem la sura. In drum, ne-am putut bucura de splendidele panorame plonjante de la Copalnic Manastur spre Rusor, Cernesti, Satra Pintii, iar in departare spre Gutai, Ignis si Mogosa…
Sateni prelucani, solitari sau in mici grupuri de adulti si tineri, ne-au iesit in cale, si ei si noi avand directia salii de spectacol naturale, aflata intr-o traditionala livada de arbori fructiferi in care prunele peniegheie, albastre cerneala, dulci si lipicioase ca mierea, pareau a fi niste veritabile ghirlande decorative atarnate in ramuri, unii spectatori dotati cu lungi rude de alun bateau nucile savuroase, peri uriasi, cu poamele inca necoapte, se profilau grafic si-n ”contre-jour” pe siluetele picturale ale splendidelor suri, grajduri si gabanase (depozite de cereale) construite din barne de lemn si acoperite gros cu goz (paie de grau) acaparat de muschi si licheni verzi-aurii.
Gaini, porci si vaci, alaturi de spectatori nerabdatori sa inceapa piesa de teatru
Luminitele cald-discrete ale caselor invecinate abia mijeau spre lugojurile (boltile si spalierii) acaparate de vita de vie hibrida prin perdelele artistic brodate din alba cipca (dantela). O scroafa Bazna grohaia molcom dincolo de o ingraditura, un ciopor de gaini si-un berbant cocos tronau, sporovaind in limba lor, pe uriasa gramada de balegar, iar o blajina joiana baltata alb-negru pastea legata de un urias dud, o alta uitandu-se ca o vaca la actorii asteptand emotionati sa intre-n curand in roluri.
In acest timp, socacite iscusite trudeau intr-o bucatarie improvizata, eliberand din cratite miresme de cartofi pure si de friptane usturoiate. Vestitul cantautor Nucu Pandrea exersa la frunza, alaturi de o juna si talentata doinitoare, o sfasietoare hora de-a locului. Peisajul era intregit de spectatori asezati comozi pe iarba ori banci din lemn care fie erau veniti pe-o zi, fie erau deja ca de-ai locului, fiind cazati zile la rand in apropiata tabara de corturi in care locuiau si participantii-realizatori ai acestui festival.
”Fontana din Trevi sau Adevarul dat pe fata” – teatru la sura din Preluca
Intrarea in ”sala” era strajuita de haioasa paiata – sperietoare de ciori, spanzurata de bolta cu vita de vie, iar langa ea se afla un afis simplu in care era anuntata reprezentantia de teatru la sura. Haios a fost si ”barul ctorilor si spectatorilor”, improvizat intr-o dubita burdusita cu sucuri racoritoare.
Un clinchet cristalin de clopotei a inlocuit bataile gongului si imediat pe scena (in fata surii) si-a facut aparitia cel mai tanar actor: copilul regizorului Liviu Topuzu, nu mai mare de vreo 11-12 ani. Invesmantat intr-o mantie purpurie de mag, in mana cu un toiag lung de lemn, baiatul a anuntat inceperea spectacolului.
Treptat, ”in scena” si-au facut intrarea personajele din piesa ”Fontana din Trevi sau Adevarul dat pe fata”. Studentii targmureseni, actorii Liviu Topuzu si Claudiu Pintican, cel din urma, calchiindu-si subtil si perfect rolul pe scenografia naturista si apeland la un neaos grai prelucan, au jucat linistiti printre gaini si vaci. Doar la un moment dat, cand orataniile si vaca au devenit prea obraznice si au intrat in scena, Claudiu Pintican le-a alungat printr-o spontana improvizatie, taindu-le orice sansa de a fi vedete.
Culise? Grajdul si sura, iar drept butaforie s-au folosit tarbonta (roaba), furcile, greblele, grapa si plugul, caruta si multe altele unelte de trebuinta la muncile campului si-ale unei gospodarii traditinale din Preluca, alaturi de-o colivie cu o gaina, captiva vremelnic.
Tabara Nationala de Arta Preluca 2008, un eveniment care are nevoie de ”bis” la anul
Nu peste multa vreme incepu sa picure, imediat mai apoi sa bubuie si fulgere, spectatorii insa, printre care i-am remarcat pe reputatul prof. univ. dr. criticul literar Nicolae Manolescu, folkistii Emeric Imre, Ducu Hotima si initiatorul acestui eveniment – prof. baimarean de literatura Stefan Bisztricki Florian. Au mai fost fotograful Silviu Ghetie, o multime de reporteri, dar si de spectatori. Toti au urmarit pasionati spectacolul, considerand ca luminile care au impanzit cerul s-au potrivit de minune piesei de teatru la sura.
A urmat o scurta pauza in care cei prezenti au fost generos omeniti cu vestita si parfumata horinca prelucana din prune, dar si cu delicioasele bucate aburinde, iar in final a fost o repriza de muzica folk. Nu au lipsit nici felicitarile tuturor celor care s-au implicat in sustinerea taberei, printre care realizatorii revistei Vatra Chioreana, Consiliul Judetean Maramures, Primaria si Consiliuli Local Copalnic Manastur, TVR Cultural, TVR Cluj Napoca, cotidianul Graiul Maramuresului, Jurnalul de Vineri, Consiliul Local Vima Mica etc.
Spectacolul desprins din commedia dell’ arte si ingenios transpus intr-un sat din Chioar, a fost menit, potrivit regizorului Liviu Topuzu, sa readuca spectacolul teatral la origini, precum odinioara in piete, targuri si balciuri. De fapt, realizatorii intregului eveniment prelucan au vrut sa treazeasca interesul oamenilor pentru actul cultural, indiferent de natura si genul sau. Tabara de la Preluca 2008, cu al el teatru la sura, literatura la firul ierbii, muzica pe prispa, caricatura la gabanas, arte plastice si fotografie, a fost un experiment reusit, care la anul – la editia a II-a – are toate sansele sa se impuna ca un eveniment cultural unic nu doar in Maramures, ci in toata Transilvania. Am felicitat in gand initiatorii si realizatorii taberei si am sperat ca, in august 2009, tabara prelucana din Dealul Corbului ori de pe-aproape sa se repete, de ce nu, cu ceva mai multi spectatori.
Sursa: Lucian Petru Goja