19 august 2009 cu Zoia, Anca, Brena si eu
Zile toride urmate de o inerenta furtuna violenta in dupa-amaiza zilei de 18 august. Imediat gandul temator-compasiv imi zboara spre artistii apartinand variatelor domenii de creatie (literatura dramatica, arta dramatica interpretativa, pictura, sculptura, arta fotografica) abia adunati in ograda ospitalierei familii a lui Petre si Rozalia Florian din Dealul Corbului-adica din Tara Prelucilor unde-si instalasera corturile si hamacele atarnate intre pruni si meri.
Pe aici prin Baia Mare nu batuse gheata, nici nu fulgerase prea mult doar baierele deschise ale cerului lasasera sa se deserte dintr-o data asupra urbei navalnice valuri de apa. Dar acolo, in flancul drept al superbului Defileu al Lapusului, ce fusese pe-atunci oare?
Tabara de Arte Preluca 2009 – Scenograf inspirat la lucru – Autor: Lucian Petru Goja
Un articol aparut in presa locala ma lamureste rapid in ceea ce priveste cea de-a doua editie a acestui inedit eveniment cultural organizat de aceasta data de catre Asociatia Ianusart, Asociatia Unde, co-organizator Universitatea de Arta Teatrala Targu Mures.
Pentru detalii apelez al Internet tabarapreluca.ro.
Conceptia site-ului, dezinhibat-neconventionala, imi genereaza un subit optimism, buna dispozitie si curiozitatea de-a vedea la fata locului că ce şi că cum…
Ma amuz apoi lecturand pe net jurnalul de bord al taberei, gandit si tinut cu ravna la zi de catre cronicarul-dramaturg Mihai Ignat, printre altele sustinator acolo al unui work shop pe teme de literatura dramatica.
Vreo 40 de km sunt din Baia Mare prin Copalnic Manastur, in continuare pe drumul Sapardului, pana la arhaic-traditionala gospodarie prelucana a sotilor Florian aflata foarte putin mai jos de vechea biraie (primarie) din Preluca Veche.
Dar pana acolo ne incanta plonjantele panorame nordice din Dealul Manasturului – Culmea Preluca – Dealul Florii apoi cele sud-estice spre Preluca Veche, respectiv sud-vestice spre Copalnic Deal si Preluca Noua.
La stanga apare chelios-impozant Dealul Paltinu, la dreapta lui nabadaioasa valea Morilor taiata-n dolomite si alergand sinucigasa spre intalnirea Lapusului intr-o superba bucla-n U aflata sub Piatra Ciutei, vizavi de Custura Cetatelei in care se ascunde o pestera recent explorata si cartata de catre membrii Clubului de Speologie Montana din Baia Mare.
Din vastele pajisti, acum cu spice bej-ocru dupa seceta verii, ne privesc curiosi si cu ochi cald-umezi frumosi bidivii.
Un nostim indicator catre tabara, realizat in maniera power- flower, este plasat la intersectia cu drumul pietros de coboara la stanga spre Preluca Veche.
Panorama capata amploare spre Dealul Vimei si-apoi pana catre Prisnelu Varaiului si Valisoarei si platoul carstic Cozla din dreapta Somesului.
Spre final drumul destul de gaunos (desi a fost realizat abia cu 2-3 ani in urma) face cateva volte scurte inainte ca-n dreapta lui sa apara casa veche cu sarpanta de dranita apoi grajdul, sura, cotetul pentru porci si gabonasul acoperite traditional cu goz (paie de grau).
Corturile-s raspandite-n livada dominata de pruni, acum plini de fructe albastre-cerneala, dulci, savuroase.
Incarcati pe rupte cu rod sunt si merii iar un solitar par lasa vederii pe ramurile atarnande galben-aurii pere gata sa cada si sa se topeasca-n gurile nesatiosilor natafleti.
Un iz tare de vite, oi si porci emana dinspre holatele gospodariei autentice dar livada si codrul de stejar aflat la nicio aruncatura de bat spre valea Stanjerilor aduc alte, minunate, miresme. Li se adauga acestora ravasitoarele arome emanate din cratitele imense ce stau la fiert pe vatra improvizata-n curte si strasnic pazite de o voinica socacita. Indaratul acestei bucatarii e gradinita cu mii de flori.
O parte dintre artisti si apartinatori, nelipsind cei mici, vioi si exuberanti, stau la taifas la o masa aflata la umbra, in apropierea cuhei. Altii picteaza la umbra icoane pe sticla, unul decoreaza caciula de paie, ca una de dorobanti, a surii cu articole de butaforie iar un sculptor modeleaza abil in fier incins. Multi prefera tihna zacutului la soare, intinsi sau asezati in fata corturilor (poate ca sunt vreo 30 deja instalate), pe pleduri ori saltele pneumatice dar sunt si adulti dati in mintea pruncilor, fascinati de inaltarea unui zmeu policrom dar numai dupa prealabila lui agatare prin ramurosii pruni si pierderea concomitenta a unei parti din frumustea de coada policroma.
Liniste, relaxare, deplina detasare, fantezie si creativitate ad hoc, buna dispozitie descatusare, improvizatie, spontaneitate, atemporalitate, magia clipei, cam sub aceste auspicii se desfasoara lucrurile in aceasta tabara.
Repetitiile pentru punerea-n scena (o sura) a capodoperei lui W. Shakespeare, Visul unei nopti de vara (premiera sambata seara) au inceput abia acum, aici. Vor evolua studenti actori de la Universitatea de Arta Teatrala Targu Mures sub bagheta profesorului Liviu Topuzu (prezent si la prima editie, alaturi de talentatul actor baimarean Claudiu Pintican).
Schimb cateva informatii cu un tanar artist fotograf (inarmat cu scule pana-n dinti) sugerandu-i cateva peisagistice piese de rezistenta aflate-n apropiere, toate indisolubil legate de Defileul Lapusului si mirabila prospetime si salbaticie a acestuia, de la antropic la peisagistic, apoi dau cu ochii de o alta cunostinta de la prima editie, organizator implicat atunci ca si acum, Stefan Florian Bisztricki, adica cel care si-a capacitat bunicii din Dealul Corbului sa accepte instalarea taberei in ograda lor (repetarea evenimentului in locatia din 2008 ar fi necesitat din partea organizatorilor alocarea unei mari sume pentru chirie dar bani de unde, ca… nu-s).
De la el aflu ceva mai multe privind organizarea si target-urile acestui eveniment cultural-artistic, faptul ca s-a dorit in primul rand armonizarea domeniilor creatiei artistice in cel mai sens larg al notiunii si concomitent facilitarea unui dialog constructiv-educativ deschis intre acestea.
Aproape ca nu lipsesc domenii artistice de la acest eveniment estival, de la dramaturgie la poezie si literatura, arta interpretativa, arte plastice, muzica folk, fotografie, in gluma permitandu-mi sa remarc doar flagranta lipsa a domeniului finante-banci. La asta, mohorat dar decis sa ia taurul de coarne si-n 2010 pentru a pune pe roate editia a III-a a acestui frumos si necesar eveniment, Stefan Florian Bisztricki imi spune ca doar doua firme i-au sponsorizat (una baimareana, alta din Cluj Napoca) dupa posibilitati dar si ca nu au primit nici cel mai mic sprijin din partea autoritatilor locale (fapt valabil si pentru prima editie in care nu se putea practic incrimina criza economica mondiala).
Plecam dupa o vreme admirand atmosfera de pace si bucurie, zglobii copii, unii leganandu-se boiereste-n hamace, o scroafa scurmand la radacina umbrosului par, doi juni vitei baltati solarizandu-se, o mata tarcata adulmecand inebunitoarele miresme de pe pragul casei, oaspeti abia descalecati din autoturisme ne dedulcim cu cate o dusca rece din vestita horinca de Preluca.
Reintoarecerea la natura, iata, poate fi nu doar o desueta figura de stil iar atunci cand e facuta cu staif si cu arta…
Mult succes si ropote de aplauze organizatorilor si realizatorilor acestui inedit eveniment artistic cultural estival si la cat mai multe si prestigioase editii!
Pentru a participa la eveniment sau/si a va transmite impresiile legate de acesta puteti utiliza prelucart@yahoo.com.
Monitorizarea evenimentului va fi facuta scrupulos si profesionist si-n acest an de catre revista Vatra Chioreana.
Goja P. Lucian
Dealul Corbului, 19 august 2009
CITESTE SI:
Sursa: Lucian Petru Goja