În perioada 2-4 iulie 2021, în Baia Mare se va desfășura Tabăra de pictură „Art-M”, pentru adulți. Locul de desfășurare se află într-un cadru feeric, pe Dealul Crucii, la Mănăstirea Greco-Catolică „Sfânta Maria” a surorilor baziliene, din strada Plaiului nr. 38.
Activitățile propuse vor fi derulate pe parcursul a trei zile, cuprinzând ateliere de pictură, coordonate de către un profesor de arte plastice, îmbinate cu momente de relaxare în mijlocul naturii, proiecții de film, focuri de tabără și discuții.
Pentru suma de 450 de lei/persoană, participanților li se va asigura cazarea în căbănuțele de lemn din apropierea mănăstirii, fiecare cabană dispunând de câte două locuri. Suma acoperă și trei mese pe zi, precum și materialele necesare atelierelor de pictură. Programul fiecărei zile se va desfășura între 9-21,30, iar la sfârșitul celor trei zile, organizatorii propun un spectaculos foc de tabără și karaoke. Doritorii se pot deja înscrie și pot obține informații suplimentare sunând la numărul 0722 340 969.
Dealul situat la periferia orașului Baia Mare poartă numele de „Dealul Crucii” datorită unei cruci care a fost ridicată în 1647 de mineri, ca o mărturie peste timp a tragediei ce a avut loc în același an, catastrofa minieră, soldată cu moartea a 300 de muncitori.
Bogățiile Dealului Crucii au fost exploatate încă de pe vremea romanilor, atestă documentele vremii. În 1673, crucea a fost mistuită de un puternic incendiu, care a distrus și o parte a orașului, fiind refăcută de către mineri în 1926. În anul 1949, când mina a fost închisă, crucea a fost distrusă.
În toamna anului 1993, Surorile Braziliene au primit donație proprietatea inginerului Victor Vasile Pașca, prin testament, care prevedea dorința familiei ca aici să fie construită o mănăstire de pelerinaj.
La 20 septembrie 1993, cinci surori braziliene au venit de la Cluj, fondând prima comunitate braziliană de pe Dealul Crucii, iar la 8 octombrie a fost sfințită capela mănăstirii. De atunci, mulți credincioși urcă Dealul Crucii pentru a se ruga la Mănăstirea „Sfânta Maria” sau pentru a petrece momente de relaxare în mijlocul naturii.
Corect este „surorile BAZILIENE”, nu braziliene!
De la Bazil sau Basil, un prenume masculin derivat din greaca veche (βασιλιϰά, βασιλίσϰος cu semnificația de „rege”).În limba română varianta cea mai răspândita a acestui nume este Vasile.