Vezi VIDEO
Tablourile realizate de artistii prezenti in Tabara Internationala de Pictura „Culori unite in Maramures”, de la Ocna Sugatag, au fost prezentate public astazi, 10 septembrie, in Baia Mare. Dupa ce, la finalul saptamanii trecute, participantii au organizat un vernisaj inedit, intr-un bazin golit de apa, picturile realizate in localitatea maramureseana Ocna Sugatag au fost expuse si in fata publicului baimarean.
Cea de-a treia editie a Taberei Internationale de Pictura „Culori unite in Maramures” s-a desfasurat in perioada 1 – 8 septembrie, in localitatea maramureseana Ocna Sugatag. Peste 20 de pictori din mai multe tari, printre care Argentina, Elvetia si Danemarca, au luat parte la evenimentul cultural. Acestia au vizitat mai multe zone din Maramures, dupa care au transpus pe panza influentele maramuresene.
„In primele trei zile le-am facut o prezentare a judetului. Am fost si la Baia Mare, am vizitat muzeele, bisericile – pentru ca trebuie sa recunoastem ca Ocna Sugatag este inconjurata de niste comune care au niste monumente istorice extraordinare. Artistii au fost foarte incantati. Uneori se zice ca omul sfinteste locul. De data asta, asupra artistului, locul si-a pus amprenta si, dupa cum vedeti, exista o asemanare in lucrarile lor”, a aratat organizatorul taberei de pictura, Radu Tartan.
Noul spatiu ales pentru desfasurarea taberei, in Ocna Sugatag, s-a dovedit o incantare pentru artistii plastici veniti din toate colturile lumii. Acestia au marturisit ca peisajele care au incadrat intreaga perioada in care s-a desfasurat reuniunea au fost o sursa inepuizabila de inspiratie.
„Consider ca a fost o participare mult mai reusita fata de anul trecut, dat fiind faptul ca ne-am situat intr-un loc mirific, deasupra Lacului Sarat, intr-o pensiune cu niste peisaje magnifice, cu niste rasarituri si apusuri de soare total poetice si consider ca la sfarsit, pe baza lucrarilor pictate – si ale mele, si ale colegilor – ca ne-am simtit foarte bine”, a subliniat unul dintre artisti, Serge Vasilendiuc.
Artistii au ramas impresionati si de atmosfera rurala a celorlalte localitati din Maramuresul istoric. Unii dintre ei au descoperit lucruri simple precum munca la camp sau cresterea animalelor, obiceiuri care s-au piedut in tara lor.
„M-a inspirat peisajul maramuresean, care este diferit fata de cel din Polonia. In Polonia nu se mai pastreaza aceste traditii: oameni care muncesc in camp, oameni care aduna fan pentru iarna, care cresc animale, timpul parca a ramas asa, suspendat, aici in Maramures. Aceste lucruri ma inspira foarte mult si, cu siguranta in viitor, voi fructifica acele imagini in picturile mele”, a marturisit un alt artist, Mariusz Drohomirecki.
Expozitia reuneste zeci de lucrari ale artistilor prezenti in tabara si poate fi vizitata la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare, fiind gazduita in Salonul Artelor.
Sursa: Gabriela Kuhajda