Peste 60 de elevi cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, care provin din medii defavorizate, isi petrec vacanta de vara pictand si invatand mestesuguri si dansuri traditionale din Maramures. Totul se petrece in cadrul unei tabere organizate de catre Scoala Generala „Petre Dulfu” din Baia Mare, care a obtinut 15.000 de lei finantare nerambursabila de la fundatia Soros, pentru proiectul „Scoala-altfel”.
Proiectul vizeaza crearea unor alternative constructive de petrecere a timpului liber pentru elevii de la mai multe scoli din judetul Maramures.
„Am reusit ca, prin acest proiect „Scoala-altfel”, sa organizam trei ateliere: pictura – unde copiii sunt sprijiniti de Fundatia Arta Educatiei -, mestesuguri si dans, la acesta din urma toti copiii beneficiaza de cursuri cu un instructor calificat in dans, atat popular, cat si de societate”, a explicat directoarea Scolii „Petre Dulfu”, Monica Orha.
Atelierele din cadrul taberei sunt impartite pe perioade de cate o saptamana, pentru ca toti copiii sa poata lua parte la actiuni.
„E foarte frumos in tabara. Aici pictam, facem lanturi din margele, pictam pe ceramica, pe panza, dansam…Am mai fost si in iulie in tabara”, a spus Paula Caprar, eleva la Scoala „Octavian Goga”.
„Am facut crocodili de margele si am pictat. Mie cel mai mult imi plac mestesugurile”, a povestit un elev de la Scoala „Petre Dulfu”, Bogdan Ungur.
Un centru scolar cultural a fost deschis in incinta scolii, ca parte din proiect. Aici, copiii invata despre traditiile si istoria Maramuresului. In plus, elevii vor vizita mai multe zone din Maramuresul Istoric, pentru a vedea la fata locului ceea ce invata la scoala.
Lucrarile fiecarei grupe de copii au fost expuse pe holurile scolii, pentru ca toti vizitatorii sa admire operele de arta ale micutilor.
Sursa: Gabriela Kuhajda