Vezi VIDEO
Aproximativ 30 de copii, alaturi de parintii lor, au avut parte de o zi de poveste intr-o tabara organizata in Maramures. Micutii cu deficiente de auz de la asociatia „Asculta Viata“ au calcat pragul artistului ceramist Daniel Les, cel care i-a purtat printr-o fila de poveste a mestesugului pe care il face cu atata pasiune. Micutii au creat obiecte din lut, au ascultat istoria olaritului si au petrecut o zi departe de zgomotul orasului.
La tabara participa aproximativ 30 de micuti, care au trecut printr-o operatie dificila pentru a-si recapata auzul. Scopul principal al aceste excursii este de ai face sa socializeze si sa se integreze cat mai usor.
„Am dorit sa organizam o tabara zonala pentru a informa parintii din zona Transilvaniei despre asociatie si despre activitatile noastre si sa-i ajutam in munca ce o au de facut cu copiii lor. Munca care este foarte grea, copiii nostri sunt copii purtatori de implant cohlear, deci ei s-au nascut teoretic fara sa auda. Automat, nici n-au vorbit si datorita acestei minuni tehnologice ei au reusit sa treaca peste acest dublu handicap si la aceasta ora sunt copii vorbitori, aud si incercam sa impartasim experienta noastra celorlalti parinti pentru a se descurca in aceasta munca grea. Este mai usor intr-o tabara, deoarece toti copiii au aceeasi problema, nu au nicio retinere sau un obstacol unul fata de celalalt, de comunicare. Invata sa socializeze, sa iasa in grupuri si automat de la aceste tabere ei o sa reuseasca sa faca si trecerea la grupuri de copii normali, sa se descurce ca niste oameni normali“, a punctat Toni Bogdan, presedintele asociatiei.
Tabara in Maramures s-a dovedit a fi una deosebit de interesanta. Vineri participantii au facut un mic tur in Maramures pe Valea Izei, au vizitat Cimitirul Vesel si s-au oprit la Manastirea Barsana. Pe langa faptul ca au putut comunica unii cu altii intr-o maniera mult mai prieteneasca, parintii le-au fost alaturi tot timpul. Acestia au invatat cateva metode de a le fi mai aproape micutilor.
Sambata, dis de dimineata, acestia au poposit la „Casa Olarului“, gazda fiindu-le ceramistul Daniel Les. Aici au invatat cum se face o farfurie, o carafa sau o vaza. „Cred ca scopul acestei zile este pentru adulti sa devina copii si pentru copii sa ia oarecum contact cu trecutul. Nu pot sa trec prin viata fara sa le arat copiilor ce-a fost candva. Eu sunt un nostalgic, ma trag de la poalele codrului, dintr-un sat extraordinar, unde am invatat povestile batranilor si totodata cu ele meseriile vechi. O meserie care pe mine m-a amprentat, aceasta meserie a olaritului, si vreau sa o transmit mai departe. Ce vrei mai mult decat sa plamadesti cu manutele tale un vas de lut si sa-l duci acasa sa spui «uite tata ce-am facut». Pentru ei e o satisfactie deosebita si eu cred ca una dintre obligatiile pe care le am fata de aceasta generatie este sa le arat, sa transmit mai departe ca pot face ceva cu mainile lor“, a spus ceramistul Daniel Les.
La aceasta tabara au participat copii si parinti din diferite zone ale tarii precum: Zalau, Sibiu, Brasov, Ploiesti si bineinteles din judetul Maramures.
Sursa: Cosmin Carp