La videoconferința cu secretarii unităților administrativ-teritoriale au fost abordate probleme referitoare la activități derulate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, legilor fondului funciar (notarea posesiei pentru imobilele amplasate în extravilanul și intravilanul localităților, în zonele cooperativizate/necooperativizate), pregătirea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor europarlamentare din 26 mai.
DSVSA Maramureș va efectua în vederea asigurării protecției consumatorilor controale tematice, în această perioadă, în târguri și piețe, unități de sacrificare a animalelor, respectiv de procesare a cărnii, centre de ambalare a ouălor, unități de colectare și prelucrare a laptelui.
Referitor la sacrificarea mieilor/iezilor pentru consum familial ANSVSA permite în cazuri excepționale organizarea unor locații în condiții de amenajare și funcționare temporară. Autorizarea unor asemenea locații se va face doar în cazul unei solicitări scrise din partea autorităților administrației publice locale, respectiv Asociației Crescătorilor de Ovine.
Oportunitatea amenajării unor astfel de locații trebuie motivată de: obiceiuri, tradiții, distanța mare față de abatoarele autorizate pentru sacrificare, numărul mare de miei/iezi care trebuie sacrifcați în această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale. Responsabilitatea amenajării și funcționării unui punct de sacrificare temporar aparține exclusiv solicitanților și trebuie respectate condițiile de igienă a produselor alimentare stabilite de Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului.
Primarilor unităților administrativ-teritoriale li s-a solicitat ca împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare să identifice locurile de îngropare/ecarisare a mistreților identificați cu pestă porcină africană.