![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Maramuresul ramane in topul judetelor cu cele mai multe taieri ilegale de arbori. Comparativ cu 2012, in primele 11 luni din acest an s-a constatat o crestere cu peste 30% a infractiunilor silvice. Autoritatile judetene s-au declarat ingrijorate de amploarea acestui fenomen si au concluzionat ca printre vinovati s-ar afla chiar reprezentanti ai institutiilor care ar trebui sa stopeze taierile ilegale.
Autoritatile maramuresene au cerut astazi, 13 decembrie, reprezentantilor institutiilor abilitate din judet sa intervina pentru a diminua infractionalitatea silvica. Asta in conditiile in care, in 2013, in Maramures au crescut cazurile de taieri ilegale de arbori sau furturi de masa lemnoasa. Inclusiv numarul dosarelor penale intocmite pentru aceste fapte e in crestere, in 2013 inregistrandu-se 576 de dosare penale, cu 176 mai multe fata de anul precedent.
„In primele 11 luni au fost sesizate 374 infractiuni silvice, din care 315 de taiere ilegala de arbori, 50 de furturi de arbori si noua alte infractiuni silvice. Referitor la perioada anterioara, anul 2012, numarul de infractiuni sesizate in 2013 creste cu 88. Relevant in raport comparativ cu rezultatele din 2012 sunt urmatoarele aspecte: cresterea cu 30,77% a infractiunilor silvice constatate, cresterea cu 26% a numarului infractiunilor de taiere fara drept constatate, crestere cu 56% a infractiunilor de furt constatate, cresterea cu 46% a dosarelor penale constituite”, a declarat comisarul-sef al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, Viorica Marincas.
In ce-i priveste pe reprezentantii Directiei Silvice, acestia au constatat pana la finele trimestrului al treilea 65 de infractiuni silvice, ajungand sa impute personalului silvic o valoare de peste 2 milioane de lei a volumului de masa lemnoasa nejustificat.
„S-a imputat personalului silvic un volum nejustificat de 12.100 metri cubi, cu o valoare totala de peste 2 milioane de lei. As aminti zonele cu problemele mai deosebite pe linie de paza a fondului forestier: Ocolul Silvic Dragomiresti, care a incorporat si Ocolul Silvic Borsa, Ocolul Silvic Poienile de Sub Munte si Ocolul Silvic Sighet”, a precizat sef Birou Paza si Protectie in cadrul Directiei Silvice Maramures, Marinel Rob.
Situatia e una grava si in cazul suprafetelor de padure aflate in administrarea Parcului Natural Muntii Maramuresului. Desi este arie protejata, aici s-a taiat la ras padurea de pe versanti intregi.
„Situatia este trista. Avem practic in opt unitati amenajistice taieri rase pe versanti. In alte 20, taieri multe si pe suprafete mari, nu vorbim de doua-trei cioate, vorbim de paduri rase”, a punctat Catalina Bogdan, director al Parcului Natural Muntii Maramuresului.
Autoritatile maramuresene s-au declarat ingrijorate de acest aspect si au aratat ca e nevoie de gasirea unor solutii concrete pentru diminuarea acestui fenomen. Pe de alta parte, oficialii Prefecturii nu exclud ca printre vinovatii pentru cresterea infractiunilor silvice sa se afle si reprezentanti ai institutiilor care ar trebui sa stopeze taierile de paduri.
„Cred ca sunt implicati foarte multi oameni cu decizii la nivelul unor institutii. Faptul ca se inchid ochii la aceste lucruri, faptul ca suntem cumnati, neamuri, nanasi si fini. Suntem cumetri. Din 1990, de la Legea fondului funciar, suntem in 2013, cu ultima lege pe structura de a face inventariere, Legea 165, ce-a mai ramas de dat inapoi. Va intreb ce putem face? Ca neputinta e cat se poate de mare. Starea la care ne raportam si tragem concluzii si mergem acasa, e o problema foarte dureroasa”, a semnalat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Reprezentantii institutiilor abilitate au concluzionat ce e nevoie de intensificarea unor masuri in ce priveste paza si gestionarea suprafetelor forestiere. Totodata autoritatile judetene au atras atentia ca in 2014 e nevoie ca domeniul silvic sa devina „o prioritate a administratiei judetene”.
Sursa: Camelia Tocaci