Vezi VIDEO
In acest weekend, in localitatea Sasar, s-a desfasurat Festivalul concurs de teatru scolar “Ioan Sasaran”, la care a participat 10 trupe de teatru scolar si 16 interpreti individuali. Micii actori au interpretat scenete cunoscute din I.L.Caragiale sau au recitat poezii de Mihai Eminescu, dar au venit si cu creatii proprii. Elevii au fost incantati de eveniment si recunosc ca au avut si mici emotii mai ales ca publicul a fost numeros.
Caminul Cultural din localitatea Sasar a devenit neincapator pentru elevii veniti sa isi demonstreze talentul pe scena. Nivelul interpretarilor a fost ridicat, membrii juriului si organizatorii admitand ca este nevoie de manifestari culturale care sa-i scoata pe elevi din ritmul invataturii.
“Este foarte mare nevoie de un astfel de festival privind din punct de vedere al copiilor, pentru copii, pentru recreerea lor, sa invete si altceva decat in mod traditional. Pacat ca lucram doar in mod traditional si nu umplem si cu altceva orele. Calitatea trupelor a fost foarte buna anul acesta. Au fost cateva texte create si de copii, sprijiniti evident de coordonatorii lor. Dar lucreaza mult si pe text si abordeaza anumite texte care nu s-ar preta poate pentru ei, dar sunt dragalasi orice ar interpreta”, a declarat Gheorghe Grosan, directorul Scolii gimnaziale Recea si totodata membru al juriului.
“Este prima data cand am ales sa participam cu o sceneta la aceasta manifestare. Este o idee minunata, este altceva in legatura cu activitatile scolare la care noi avem ocazia sa participam. O idee grozava, mai ales ca nu avem ocazia sa scoatem foarte des copiii in lume, decat la concursuri ce tin strict de materiile de la scoala”, a spus Camelia Minghiras, profesor coordinator la Scoala “George Cosbuc” din Baia Mare.
La festival au participant copii din clasele I-VIII de la scoli din localitatile Recea, Sasar, Somcuta Mare, Baia Mare si Libotin. Ei au recitat poezii sau au interpretat scenete adaptate dupa operele unor scriitori consacrati, dar si creatii proprii.
Irina Sasaran, coordonatorul proiectului, a declarat ca elevii au venit foarte bine pregatiti: “Calitativ a fost mult mai bine decat anul trecut. Trupele au fost mult mai bine pregatite. Cei care au mai participat au avut experienta anului trecut si si-au dat seama ca trebuie sa ridicam un pic stacheta”.
Desi emotionati, micii actori nu s-au pierdut cu firea si si-au facut rolul pana la capat.
“Am prezentat un scurt fragment din Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu, iar eu am fost povestitor. Am avut putine emotii, avand in vedere ca nu am mai prezentat sceneta decat la Biblioteca Judeteana si pentru ca am avut aici un public adevarat si am jucat pe o scena adevarata”, ne-a marturisit Teodora Ana Mare, eleva la Scoala Gimnaziala “George Cosbuc” din Baia Mare.
Manase Pacurar, elev la Liceul Teologic Baia Mare, l-a imitat pe celebrul Mr. Bean intr-o sceneta creata impreuna cu diriginta si colegii sai. “Emotii nu am avut deloc, imi sta in fire si acasa fac asta. Mama tot imi zice <Potoleste-te, copile, nu il mai imita atata>. Si colegii si diriginta m-au vazut si m-au indrumat sa vin”, a spus Manase Pacurar.
Concursul de teatru scolar “Ioan Sasaran” face parte dintr-un proiect mai amplu al scolii din Recea, care cuprinde si infiintarea unui cerc de teatru, vizite la teatru, intalniri cu actorii, workshop-uri.
Castigatori
Juriul nu a avut deloc o misiune usoara, dar fiecare concurs trebuie sa aiba castigatorii lui. Micii actori cu cele mai multe premii au fost elevii de la Scoala „I.L. Caragiale” din Baia Mare, cu trupa Parol. Acestia au luat marele premiu pentru sceneta „GO Ionel” dar si premiul I la categoria trupe de gimnaziu. De asemenea, Ioana Rus, care l-a jucat pe dl. Goe in piesa cu acelasi nume, a castigat trofeul pentru cea mai buna actrita. Cel mai bun actor din concurs a fost desemnat Cristian Taut, care l-a interpretat pe elevul Ionescu din piesa „Castravetele”.
La categoria trupe de ciclu primar, castigatori au fost elevii din trupa „Exploratorii” de la Scoala din Sasar. Acestia au interpretat o sceneta creatie proprie „Calatorii in timp”. La categoria interpreti individuali castigatori au fost Larra Alessia, cu poezia „In tara lui Mura-n Gura” de Nina Cassian, si Izabela Mois, cu poezia „Actorii” de Flavia Buref.
Sursa: Sonia Rajnita