Domeniul pomiculturii, o afacere bine întocmită, însă doar daca efortul este pe măsură, afirmă Mihai Ciurte, un tânăr de 29 de ani din satul Plopiş care a absolvit Facultatea de Agronomie şi a preluat afacerea familiei. A început în 2007, crescând constant ca și suprafață cultivată, fiind extinsă anual în funcție de resursele financiare, prezența pe piață și teren.
„În total, deţinem peste 9 hectare de culturi pomicole diversificate, iar cultura mărului e predominantă. Satul Plopiş, aşezat într-o zonă de deal din judeţul Maramureş, este propice pomiculturii. Cultivăm soiurile de măr Golden, Topaz, Pinova şi Ionatan, dar şi diverse soiuri de cireş, păr şi prun. Fiind o zonă de deal însorită, culturile pomicole se pot dezvolta armonios, dar şi solul este la fel de bun unor asemenea culturi”, a spus Mihai Ciurte.
„A porni o asemenea afacere la prima vedere nu pare complicat, însă e nevoie de cunoştinţe tehnice şi practice. Dacă cineva doreşte să pornească o asemenea cultură, perseverează şi se documentează temeinic, poate reuşi. Un om cu o pregătire de specialitate s-ar descurca mult mai uşor pentru că ajunge să cunoască toate detaliile ajutătoare. Plus, cunoşti cum să protejezi cultura, cum să previi atacurile dăunătorilor, pentru că se întâmplă. Pe lângă tratamente, livada trebuie mereu supravegheată pentru a vedea dacă nu a apărut o nouă specie de dăunători. Aceşti dăunători nu apar în aceleaşi timp pe zone sau pot apărea mult mai târziu”,mărturisește Mihai Ciurte.
Până în anul 1989, judeţul Maramureş a deţinut peste 15.000 hectare de culturi pomicole, majoritatea însă, abandonate sau vândute. În ultimii ani, suprafeţele cultivate au înregistrat o creştere semnificativă ca urmare a accesării fondurilor europene sau a altor surse atrase.