Vezi VIDEO si GALERIE FOTO
Sarbatoritul de la Tanjaua de pe Mara din acest an a fost eclipsat de prezenta la obicei a presedintelui Traian Basescu, insa si el a avut parte de momente de glorie, pentru ca alaiul l-a purtat cativa kilometri buni de la casa pana la Valea Darasca, unde a fost spalat pe fata, intr-un ritual care simbolizeaza purificarea intregii comunitati din Hoteni. Gospodarul cel mai harnic a fost ales in acest an Ioan Hotea, in varsta de 35 de ani, care a recunoscut sincer ca e mai profitabil sa fii patron decat agricultor.
Ioan Hotea, care are vreo 15 hectare de teren dar si o firma de utilaje, a spus ca ar vrea ca fiul sau Darius, in varsta de 4 ani, sa ajunga si el sarbatorit la Tanjaua de pe Mara cand va creste mare. Barbatul a fost ingaduitor cu ”boii” – cei 18 feciori care s-au inhamat la jugurile pe care au fost prinse tanjelele frumos instrutate, spunand ca misiunea lor nu este simpla. De altfel, s-a vazut asta pe fetele lor, care erau brazdate de siroaie de transpiratie.
”E prima oara cand sunt sarbatorit, dar la tanja am mai participat. Am tras si eu in jug si nu e simplu”, a spus Ioan Hotea, care a preferat sa mearga pe langa tileguta legata de jug, ca sa nu le fie si mai greu feciorilor. Nici prea iute de picior nu a fost sarbatoritul, astfel incat incercarile sale de evadare au fost oprite dupa doar cativa pasi.
Feciorii inhamati la tanjele au avut de parcurs un drum lung, pentru ca sarbatoritul sta in celalalt capat al satului de locul numit Valea Darasca, unde in fiecare an se aduna nu doar hotenarii, dar si maramureseni de pe vaile Marei, Izei, precum si o multime de straini sa asiste la ritualul spalatului pe fata si care in traditia populara coincide cu o ”sfintire” a ogoarelor.
Pogoniciul, adica barbatul cu biciul din fruntea ”boilor”, a fost si el suprasolicitat, pentru ca a trebuit sa ii mane pe indaratnicii feciori ce au facut pauze lungi si dese, fiind sleiti de caldura si de jugurile care cantareau numai unul 25 de kilograme. Cei 18 feciori si-au impartit pe umeri peste 200 de kilograme, dar li s-a meritat pentru ca dupa ce au ajuns la Valea Darasca au fost inconjurati de fetele care au vrut sa se pozeze langa ei si lanja tanjelele instrutate.
Tanjaua este un obicei stravechi de primavara, prin care este sarbatorit cel mai harnic gosodar din localitate, ales din randul satenilor care ies primii la arat. Este cea mai mare manifestare populara, reusind sa adune anual peste 10.000 de oameni, atat din Maramures si restul tarii, cat si de peste hotare. La fel s-a intamplat si in 2009, cand lumea si tara s-a strans la Hoteni, mai ales sa il vada pe seful statului.
Odinioara nu era insa tot atata lume, dupa cum a spus Mihai Hotea, un fost sarbatorit de la Tanja, acum in varsta de 67 de ani. ”Io am fost in locul lui (n.r. – a lui Ioan Hotea) in urma cu 47 de ani. Apoi, pe vremea ceea nu era atata lume, dar tot fain era. Pe mine nu m-o prins insa. Cred ca io am fost singurul care o scapat. Obiceiul aista o ramas neschimbat de cand ma stiu. Era la fel cand eram flacau, dar si cand eram cocon”, a spus Maihai Hotea, un maramuresean care si-a trait momentul de glorie cu aproape o jumatate de veac inainte si care duminica, 17 mai 2009, a venit sa fie alaturi de un alt consatean.
Sursa: Meda Muntean, Vasile Dale