Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Strasnic l-au pazit feciorii din Hoteni pe gospodarul care a iesit primul la arat in acest an. Desi are doar 16 ani si s-a dovedit iute de picior, Vasile Hotea nu a reusit cu niciun chip sa scape din mainile coconilor tocmiti sa-l supravegheze, astfel ca tanarul s-a vazut nevoit sa cinsteasca tot satul cu mancare si bautura. Desi s-a antrenat ceva timp pentru a scapa de cheltuiala, baiatul a recunoscut ca nu-i de saga cu ceilalti flacai, iar muncile campului s-au dovedit a fi mai usoare, in comparatie cu fuga de pe tanja.
Potrivit traditiei, care este respectata cu sfintenie de 44 de ani la Hoteni, primul gospodar iesit la arat in primavara este condus pe tanja spre Valea Darasca de un alai format din 16 feciori. Odata ajunsi la parau, gospodarul este stropit cu apa proaspata, ceea ce inseamna ca trebuie sa cinsteasca cu mancare si bautura intreg satul. Pentru a scapa insa de plata intregului festin, gospodarul incearca in fel si chip sa scape de cai care il pazesc.
In acest an, un adolescent de 16 ani a fost primul care a iesit la arat, insa cu toata iuteala sa de picior, nu a reusit sa fuga de coconi, asa ca a fost dus la Valea Darasca pentru a fi spalat ritualic. Drumul spre locul cu pricina nu a fost insa lipsit de peripetii, feciorii care aveau de tras tanjaua fiind nevoiti sa opreasca de cateva ori pentru a o repara.
„Ni s-or dezlegat niste surube si sarmele si acuma am legat-o din nou si ne urnim. Trebuie musai sa ajungem la Darasca”, a marturisit unul dintre coconi.
Usor nu a fost nici pentru flacaii care au avut de transportat mai bine de doi kilometri tanjaua. Pentru a putea ajunge cu bine la destinatie, flacaii au avut langa ei un gospodar de nadejde, de la care mai luau cate o gura de palinca pentru a prinde putere.
„E foarte greu jugu. Are 10 kilograme de unu. Noi ne ocupam numa’ cu trasu’. Daca ii sa ajungem la destinatie fara gospodar, apoi trebuie sa-i dam de baut”, a explicat unul dintre feciorii care trageau tanjaua.
In alaiul care insotea tanjaua au fost sute de oameni, iar printre acestia numarandu-se si cateva zeci de turisti care au imortalizat intregul eveniment.
„Sunt pentru prima data aici. Este extraordinar. M-a impresionat foarte tare ca se pastreaza obiceiul. Asta este fantastic. Aici e si distractie si intoarcerea la origini, e minunat!” – a declarat o turista.
Un jurnalist francez a venit si el la Hoteni, aratand ca secvente din Tanjaua de pe Mara urmeaza sa fie difuzate pe un post de televiziune din Franta, care realizeaza un film documentar despre Maramures.
„Sunt din Franta. Sunt aici pentru ca lucrez la un canal de televiziune care face un film despre Maramures. E multa culoare aici, multa distractie. Imi place traditia pe care o aveti si ce e foarte bine ca se pastreaza toate aceste traditii. Baiatul este rapid. Acum e si caldura, drumul e lung, cred ca ii este foarte cald… Il admir pentru asta„, a marturisit jurnalistul.
Vasile Hotea, tanarul desemnat cel mai harnic gospodar din Hoteni a marturisit ca s-a antrenat pentru a scapa putea fugi de pe tanja, insa incercarile sale de astazi au esuat toate.
„N-am reusit nicium sa scap, asta este…Amu-s trei saptamani am iesit la muncile campului si de atunci am mai incercat eu sa ma antrenez, dar nu mi-a mers nicicum…Acuma, asta e… Trebuie sa le dau la toti de baut. Nu stiu cat a costa, da oi scoate-o cumva la capat”, a spus el.
Pe Valea Darasca, satenii s-au pus pe joc si voie buna pana la orele serii.
Sursa: Anca Popescu