Vezi VIDEO
Peste 5.000 de oameni au fost prezenti duminica, 11 mai, la Hoteni, unde a avut loc Tanjaua de pe Mara. Tarani de pe Vaile Marei si Cosaului, turisti veniti din tara si strainatate si nelipsitii politicieni s-au adunat la “Tinjaua Hotenarilor”, care in 2008 a ajuns la a 40-a editie.
Conform traditiei, a fost ales cel mai harnic plugar din sat, care a iesit primul la arat. Feciorii l-au asezat regeste pe tileguta si l-au purtat cu alai si ceatara pana la Valea Darasca, unde retorul l-a spalat cu apa pe obraz si a pronuntat cuvinte de bun augur: Maneci largi oi sufulca/ Si cu apa te-oi spala/ Sa rodeasca tarina/ Ca s-avem roade bogate/ Si aici si-n alte sate etc.
Tanjaua (tanjala) de pe Mara este un ritual agrar de fertilitate, celebrat la inceputul anului agricol (23 aprilie), care se tine anual in luna mai. In 2008, primul plugar din sat a fost ales Vasile Bud (45 ani). Acesta a fost purtat de-a lungul satului pe tileguta trasa de sase tanjele la care au fost ”inhamati” sase perechi de feciori, suficient de puternici sa care in spate jugurile instrutate. Sarbatoritul a fost imbracat taraneste, cu clop in cap si opinci in picioare, care l-au cam impiedicat sa fuga pe drumul spre Valea Darasca, unde urma sa fie spalat – asa cum cere ritualul.
Pe scena in aer liber, cuvantarile oamenilor politici au fost foarte scurte si neelectorale, primarul din Ocna Sugatag, Mihai Ivaszuk, oprindu-i pe politicieni, printre care s-au aflat Bogdan Olteanu – presedintele Camerei Deputatilor, Teodor Melescanu – ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu – europarlamentar, din discursuri.
Titlu din ziar:
Tanjala de pe Mara 2008
Primul plugar din Hoteni a fost aplaudat de ministri si parlamentari
Revista presei din Baia Mare – 12 mai. Graiul Maramuresului
Sursa: N. Goja
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult