Datoria guvernamentală a Germaniei a scăzut cu 2,1% în 2017, comparativ cu 2016, înregistrându-se al treilea an consecutiv de declin, transmite DPA.
Datoria totală la toate nivelurile guvernului s-a situat anul trecut la 1.967 miliarde de euro, sau 23,797 euro per capita, a anunţat Oficiul federal de statistică (Destatis).
Este pentru prima dată în ultimii ani când datoria scade sub pragul de 2.000 de miliarde de euro, datorită creşterii economice robuste şi a ratelor scăzute ale dobânzilor.
„Pentru prima dată de când a fost introdusă noua metodă de calcul, în 2020, nivelul datoriei este de sub 2.000 de miliarde de euro”, se arată în comunicatul Destatis.
Reducerea semnificativă a datoriei publice a fost obiectivul cheie al guvernului condus de Angela Merkel încă din 2005, când a fost aleasă pentru prima dată în fruntea Executivului.
Tobias Hentze, de la Institutul economic german (IW), a declarat că îmbunătăţirea situaţiei financiare a ţării s-a datorat mediului macroeconomic favorabil, care a compensat majorarea cheltuielilor publice.
Datele publicate recent de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) arată că avansul economiei s-a consolidat în trimestrul doi din 2018, după un start mai slab în primele trei luni ale anului. Creşterea a fost susţinută de majorarea exporturilor şi de piaţa solidă a forţei de muncă.
Cu toate acestea, Bundesbank a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB-ului Germaniei în acest an, de la 2,5% la 2%, din cauza escaladării tensiunilor comerciale pe plan global şi a lipsei de personal calificat.
Conform proiectului de buget adoptat în iunie de Guvernul de la Berlin, cea mai mare economie europeană nu se va îndatora în acest an. Bugetul echilibrat, de 343,6 miliarde de euro (397 miliarde de dolari), prevede majorarea cheltuielilor cu aproape 4% faţă de 2017. Suma depăşeşte cu 2,6 miliarde de euro cifra iniţială planificată şi vine pe fondul majorării veniturilor din taxe.
Investiţiile vor fi majorate anul acesta cu 2,8 miliarde de euro, la 39,8 miliarde de euro, faţă de cifra de 37 miliarde de euro anunţată în mai de ministrul de Finanţe Olaf Scholz.
Este al cincilea buget consecutiv din 2014 care prevede că Germania nu se va mai îndatora suplimentar. Guvernul se aşteaptă să acopere costurile cu veniturile din taxe, estimate la 321,3 miliarde de euro.
Germania a încheiat anul 2017 cu cel mai mare excedent bugetar înregistrat de la reunificarea ţării în 1990, graţie unui şomaj care a atins un minim istoric, a majorării veniturilor din taxe şi dobânzilor reduse.
Anul trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 36,6 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,1% din PIB, a informat recent Oficiul federal de statistică (Destatis).
Este al patrulea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.
Revista germană Der Spiegel a publicat recent o analiză în care se arăta că datoria publică a Germaniei înregistrează un declin mai rapid decât se estima, datorită majorării veniturilor din taxe, şi ar trebui să scadă sub plafonul de 60% din PIB cerut de Uniunea Europeană în 2019, cu un an mai devreme decât era prevăzut.
Citând surse apropiate Guvernului de la Berlin, revista germană a anunţat că datoria publică a Germaniei va scădea la 58% din PIB în 2019, de la 61% din PIB în 2018.
Astfel, nivelul datoriei se va reduce sub plafonul de 60% din PIB cerut de Uniunea Europeană cu un an mai devreme decât se estima anterior.
Comments 1