Vezi VIDEO
Locuitorii din Somcuta Mare nu se prea bucura ca sunt oraseni, mai ales ca localitatea lor se confunda cu o asezare rurala. Cei mai multi dintre ei continua sa se comporte si sa gandeasca ca niste tarani adevarati, dar nici nu se rusineaza cu originile lor. Unii dintre ei chiar ar dori sa promoveze traditiile folclorice ale zonei, dar de cand au devenit oraseni nu li se permite nici asta. Oamenii se plang ca de cand sunt oraseni numai probleme au. Impozitele sunt prea mari, conditiile sunt ca la tara, facilitati de la stat au prea putine sau deloc, iar perspectivle destul de sumbre. ”Suntem tarani. Numai in mol umblam”, este prezentarea pe care si-o face un locuitor din Somcuta Mare, care a spus ca este oarsean doar pentru ca satul in care locuieste a devenit brusc cartier. Primarul din Somcuta Mare, Dorinel Alb, chiar a spus ca se gandeste sa isi transforme concetatenii in tarani, numai ca se gandeste ca abia in mandatul urmator s-ar vedea efectele.
Locuitorii din Somcuta Mare au spus ca traiesc in conditii grele, pentru ca noroiul din curte si de pe ulite le ajunge pana la glezne. In schimb, ei au reclamat impozitele si taxele locale, despre care au spus ca sunt prea mari. La randu-i, primarul Dorinel Alb a declarat ca nici administratia locala nu functioneaza mai bine de la dobandirea statului de oras. ”Pe noi ca si administratie, ca sa putem accesa fonduri europene, pentru canalizare, apa sau alte lucrari de infrastructura, ne dezavantajeaza. Nu putem lua fondurile SAPARD – pe 322, cum se zice – pentru ca suntem de la oras. La banii astia europeni nu putem spera”, a declarat primarul.
Reprezentantul administratiei publice locale aproape ca a parafrazat proverbul: ”Decat codas la oras, mai bine in satul tau fruntas”, spunand ca s-a gandit la varianta sa ii faca iar tarani pe cei care l-au ales. ”Sa ne intoarcem la statutul de comuna, a fost un gand al meu. Numai ca pentru asta trebuie sa facem iar referendum si trebuie sa treaca niste ani”, a precizat primarul.
”Daca esti la oras, nu beneficiezi de atatea”, a declarat Alb. Confirmarea a venit de la o femeie care se ocupa de confectionarea de costume populare si care ar vrea sa fie taranca ca sa poata accesa fonduri europene. Ea a spus ca nu isi poate desfasura activitatea, pentru ca proiectele nu sunt avizate de forurile UE daca solicitarile vin din partea unor oraseni. Aceasta a precizat ca traditiile din Valenii Somcutei, localitatea in care sta, risca sa dispara.
”Nu putem accesa niciun fond. Nu suntem eligibili din punct de vedere al normelor. Fiind sat apartinaror orasului, nu suntem eligibili. Valori traditionale sunt multe, mestesuguri, de asemenea… dar o relansare iese din discutie”, a spus femeia. ”Suntem tarani, umblam prin mol, dar impozitele le avem ca si la oras. In rest, n-avem hazna de nimic”, au spus ”taranii” Somcutei.
Sursa: Alexandru Pintea